Кількість жертв руйнівних зсувів у Каліфорнії зросла до 17 осіб

12.01.2018
Кількість жертв руйнівних зсувів у Каліфорнії зросла до 17 осіб

Мальовничий штат нагадує поле битви.

Каліфорнія, яка ще недавно потерпала від масштабних лісових пожеж, тепер захлинається від злив.
 
На півдні цього американського штату вони спричинили зсуви та повені, а селеві потоки вщент зруйнували понад сотню будинків, ще понад 300 пошкодили.
 
Як повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на заяву місцевої поліції, місцевість, яка постраждала від зсувів, «схожа на поле битви Першої світової війни».
 
Особливо трагічна ситуація у графстві Санта-Барбара. Сотні рятувальників досі розбирають завали будинків у надії знайти живих людей.
 
Станом на вчорашній день, кількість жертв зсувів у Каліфорнії зросла до 17 осіб, ще стільки ж досі вважаються зниклими.
 
Майже двісті людей отримали поранення під час удару стихії. Більше 150 потерпілих перебувають у шпиталях, четверо з них — у критичному стані.
 
Шериф Санта-Барбари Білл Браун заявив: «Фахівці цілодобово працюють над ретельною ідентифікацією тіл загиблих, щоб бути абсолютно впевненими в отриманих даних, перш ніж повідомляти трагічну новину родичам. З ними також ведеться робота».
 
Людям, які досі перебувають на небезпечній території, радять обов’язково кип’ятити воду перед уживанням.
 
У потерпілому регіоні евакуйовано десятки людей, але багато доріг, включно з найважливішим 101-м шосе, заблоковані, і до деяких потерпілих від стихії місцевостей не можна дістатися.
 
Також повідомляли про групу з 300 людей, що потрапили в пастку поблизу каньйону Ромеро, який розташований східніше від міста Санта-Барбара.
 
Берегова охорона США відправила кілька літаків для рятувальної операції та заборонила іншим літакам підніматися в небо.
 
Загалом після негоди вдалось знайти та врятувати понад 50 людей, проте до багатьох місць поки немає доступу.
 
Як пояснюють у Національній погодній службі США, зсуви сталися саме у тих районах, які найбільше постраждали від нещодавніх пожеж.
 
Вогонь знищив там рослинність, яка «тримала» ґрунт, та створив водонепроникний шар, через що земля не змогла поглинути вологу зі злив.
 
Як наслідок, дощі призвели до зсувів ґрунту та сходження потоків з уламками.
 
Ще до трагедії Федеральна агенція з управління надзвичайними ситуаціями в США попереджала, що ризик затоплення залишатиметься «надзвичайно високим» упродовж п’яти років після масштабної пожежі.
 
У грудні каліфорнійський губернатор Джеррі Браун заявив, що держава «стикається з новою реальністю», оскільки зміна клімату означає, що природні пожежі можуть спалахувати щороку або кожні кілька років.
 
Можливо, саме під враженням від каліфорнійської трагедії президент Дональд Трамп заявив про можливе повернення США до Паризької кліматичної угоди.
 
Щоправда, він знову зазначив, що її умови несправедливі щодо США, але за певних умов Вашингтон міг би до неї повернутись.
 
Трамп сказав це під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Норвегії Ерною Сульберг у середу, 10 січня, повідомляє агенція «Рейтер».