Харківський винахідник створив в рази ефективнішу від Tesla батарею для авто

10.01.2018
Харківський інженер-електромеханік Олександр Цихмистро запатентував винахід, якому може позаздрити сам Ілон Маск — засновник американської компанії Tesla, що спеціалізується на випуску електромобілів.
 
А все тому, що створена українським умільцем акумуляторна батарея для екологічно чистих автівок заряджається втричі швидше, ніж заокеанські аналоги.
 
«Час зарядки у них — 40 хвилин до 80% ємності, а ми заря­джаємо батарею за 12 хвилин до 80 %, — каже він. — На повний заряд вони витрачають 75 хвилин, а ми — 20. Таких систем немає в жодному електромобілі». 
 
Харківський акумулятор, потужністю 24 кіловати, важить усього 15 кілограмів, а також обладнаний унікальними системами пожежогасіння, підігріву та охолодження. При розробці свого пристрою харків’янин використовував деякі елементи Tesla, проте більшість комплектуючих виготовлені на десяти місцевих підприємствах. 
 
Аби налагодити серійне виробництво батарей, потрібні інвестиції у розмірі 2-3 мільйонів доларів.
 
Сума не така вже й велика, тому проектом 44-річного інженера вже зацікавилися китайські та європейські компанії.
 
Утiм не виключено, що новинка все ж таки стане суто вітчизняним продуктом.
 
«Український інженер Олександр Цихмистро розробив надзвичайно потужну акумуляторну батарею для електромобілів, що заряджає швидше, ніж батарея Tesla, — написав у Facebook Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. — Більше того, майже всі елементи батареї — вітчизняного виробництва. Олександре, дякую. Впевнений, невдовзі про ваш винахід заговорить увесь світ». Хочеться вірити, що це не просто вітальні слова.