Ляльки і попи: як українці виступили проти церкви Московського патріархату

10.01.2018
Ляльки і попи: як українці виступили проти церкви Московського патріархату

Лавиноподібно по містах України пройшли акції протесту проти Московського патріархату через обурливі, фактично людиноненависницькі дії їхніх представників.
 
Нагадаємо, все почалося з того, що в перших числах нового року на похороні у Запоріжжі затятий «московський піп» навідріз відмовився відспівувати дворічного хлопчика, який трагічно загинув 31 грудня (на нього впав самогубець, котрий вистрибнув із вікна).
 
Представник МП пояснив батькам дитини свою відмову тим, що, мовляв, хрестили хлопчика у церкві Київського патріархату і таїнство це відтак є… «недійсним».
 
Згодом рідним нещасної дитини було відмовлено в проведенні обряду відспівування ще в одному храмі УПЦ МП. Зрештою відспівали хлоп’я у церкві КП, де свого часу й хрестили.
 
Про це кричуще неподобство розповів у соцмережах запорізький активіст Юрій Гудименко, який і закликав українців узяти участь в акції протесту — принести ляльку або іншу іграшку під найближчий храм УПЦ МП як нагадування церковникам про невинну дитину, яку цинічно відмовилися провести в останню путь за православними канонами. 
 
Додамо, що агресивність Московський патріархат проявив і 6 січня знову ж таки в Запоріжжі до двох учасників АТО, котрі, долучившись до акції, прийшли до однієї з церков МП покласти ляльки.
 
Та пильний охоронець церкви викликав «православних тітушок» — силове крило УПЦ МП, організацію «Радомир» (яка раніше охороняла комуністів на травневих мітингах і брала участь у заходах розпущеного «Беркута»).
 
«Радомирівці» так «приклалися» до колишніх фронтовиків, що одному з них навіть зламали руку.
 
Щоправда, у відповідь запоріжці зібрали натовп у  кілька десятків людей і зі ЗМІ прийшли до тієї ж церкви, вимагаючи пояснити таку агресію.
 
Вінничани також відгукнулися на акцію «Принеси ляльку»: біля будівлі Вінницької єпархії УПЦ МП містяни розвісили протестні плакати на паркані та поклали біля входу дитячі іграшки й труну з написом «Лігво російських окупантів».
 
А у Києві представники руху С14 пікетували Києво-Печерську лавру, заблокувавши в’їзд на її територію. Активісти заявили, що тут засіли агенти російських спецслужб i розгорнули банери «ФСБ, геть із Лаври!» і «Ні московській агентурі». 
 
Немає сумніву, що з «братньої» сусідньої країни церковні «боси» дають своїм  «представникам» вказівки діяти саме так, як і було вчинено запорізькими попами: ігнорувати всіх «іновєрцев».
 
Більше того, були численні випадки, які свого часу не набули широкого розголосу, коли попи Московського патріархату навідріз відмовлялися відспівувати загиблих під час Антитерористичної операції і тих, хто не був хрещений у церкві МП.
 
Це, по суті, й стало основною причиною акцій протесту націоналістів із С14 у Лаврі.
 
І хоч промосковських віруючих у нас ще вистачає, але все одно, мабуть, час згадати й про іншу святиню — Почаївську лавру, яку також курирує МП, та про численні московські церкви, які буквально заполонили всю Україну: чи потрібна нам ця агресивна духовна окупація?