Родичі Ноздровської сумніваються, що її вбив Юрій Россошанський

10.01.2018
Родичі Ноздровської сумніваються, що її вбив Юрій Россошанський

Суспільний резонанс навколо вбивства Ноздровської спонукав Нацполіцію і МВС до особливо ґрунтовного розслідування. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Керівництво МВС і Нацполіції ствер­джує, що правоохоронці встановили і затримали людину, яка обґрунтовано підозрюється у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської в останні дні грудня 2017 року.

Першим про затримання потенційного вбивці повідомив перший заступник голови МВС Сергій Яровий у понеділок увечері, але не назвав прізвище підозрюваного.

Згодом стало відомо, що йдеться про Юрія Россошанського — батька Дмитра Россошанського, який «сів» на сім років за вбивство сестри Ірини — Світлани Сапатинської, яку він збив на авто напідпитку ще 30 вересня 2015 року в селі Демидів під Вишгородом.

Цією справою, зокрема тим, щоб Россошанського не звільнили за амністією, особисто оіпкувалася пані Ноздровська і, як стверджує поліція, поплатилася за це життям.

Водночас адвокати і родичі Ноздровської мають сумніви, що затриманий є її реальним убивцею.

Сестра за сестру, а батько через сина? 

«Поліція встановила та затримала підозрюваного у вбивстві юриста та правозахисниці Ірини Ноздровської.
 
Його затримано у порядку, передбаченому ст. 208 КПК України», — коротко повідомив перший заступник глави МВС Сергій Яровий. 
 
Тоді як міністр МВС Арсен Аваков написав у соцмережах, що подробиці затримання та інші деталі буде оприлюднено після завершення слідчих дій.
 
Мовляв, докази його причетності до вбивства правозахисниці вагомі. 
 
Перед цим перший заступник голови Нацполіції України В’ячеслав Аброськін запевняв, що правоохоронці відновили увесь маршрут руху загиблої у день її зникнення — від станції метро «Героїв Дніпра» до селища Демидів на Київщині, а також встановили та опитали всіх шiсть водіїв маршрутних автобусів, які в проміжку з 17:00 до 18:00 рухалися вказаним маршрутом, провели поквартирні й побудинкові обходи, опитавши понад тисячу односельчан загиблої.
 
За його словами, у кримінальному провадженні за фактом убивства Ноздровської призначено значну кількість криміналістичних експертиз.
 
Результати найнеобхідніших iз них планують отримати вже найближчим часом.
 
Також триває зняття та відпрацювання інформації з камер зовнішнього спостереження, а шлях пересування загиблої зафіксували понад 30 камер відеоспостереження, і поліція наразі отримала доступ не до всіх.
 
«Ці камери не є державною власністю, тому доступ до кожної з них — тільки за рішенням суду», — повідомив Аброськін.
 
А заступник голови Нацполіції Віталій Невгад зазначив, що наразі проводиться перевірка свідчень затриманого підозрюваного в частині його причетності до вказаного злочину.
 
«Аналізуються слідчі дії, результати допитів, подвірних обходів — для того, щоб підтвердити хронологію подій, відслідкувати її (Ноздровської) рух, знаходження в певному місці, доведення мотивів і механізму скоєння даного злочину», — зазначив пан Невгад.
 
І додав, що перевірка отриманої інформації в ході слідчих дій дозволить бути впевненим у тому, що затримано саме особу, винну у скоєнні вбивства, а також довести його вину в цьому. 
 
Генпрокурор Юрій Луценко, у свою чергу, зазначив, що затриманому підозрюваному у вбивстві Ноздровської слідчий Вишгородського відділу поліції вже оголосив про підозру. 
 
При цьому Луценко додав, що працівники Нацполіції та прокуратури «змогли зробити свою справу в умовах штучно створеної, політизованої істерії, як зробили це у понад 2 тисячах проваджень по вбивствах минулого року». 

Чи проста версія? 

Натомість адвокати і родичі правозахисниці Ірини Ноздровської мають сумніви у тому, що затриманий за підозрою в її вбивстві Юрій Россошанський — реальний виконавець злочину.
 
Зокрема, представник сторони потерпілої, адвокат Анатолій Худяков, заявив: «Зі ЗМІ нам стало відомо, що затриманий — Юрій Россошанський, батько Дмитра. Але і у нас, як у представників сторони потерпілої, і в родичів Ірини — її дочки, зокрема, — викликає дуже великий сумнів, що затриманий — реальний виконавець».
 
Чому ж? Бо, на його думку, даний затриманий — «найлегша, проста версія, яка лежала на поверхні».
 
При цьому він зазначив, що ситуація з вироком у справі, яким займалася в останні роки Ірина, про загибель її сестри в результаті ДТП за участю Дмитра Россошанського, ще не була остаточною і його родичам за останні два роки «нічого не заважало скоїти вбивство».
 
«Говорити, що у Юрія Россошанського були мотиви — що Дмитра посадили і у справі поставлено крапку, — не можна. Захист Дмитра може використовувати закон про амністію («Закон Савченко». — Ред.), і Дмитро міг би досить швидко вийти за амністією. Відповідно, мотив для його батька жорстоко вбивати Ноздровську — дуже «натягнутий», — вважає адвокат.
 
За його словами, родичі загиблої «хотіли б розуміти реальну картину» в результаті розслідування, а не «отримати цапа-відбувайла, на якого зручно повісити справу».
 
На таку позицію захисту і родичів у вівторок відреагував перший заступник глави Нацполіції В’ячеслав Аброськін.
 
За його словами, затриманий за підозрою у вбивстві Ноздровської обґрунтовано підозрюється у скоєному, його особу встановили завдяки зібраним доказам.  
 
«Кілька слів по затриманню підозрюваного у вбивстві Ірини Ноздровської. Про ніяке відверте зізнання підозрюваного мова не йде.
 
Виключно завдяки зібраному масиву речових доказів ми встановили підозрюваного», — заявив пан Аброськін.
 
І додав, що після затримання особисто спілкувався з підозрюваним. «Людина не розкаюється у скоєному й не збирається каятися», — наголошує перший заступник глави Нацполіції. При цьому затриманий визнав свою провину і співпрацює зі слідством. 
 
Тож пан Аброськін закликав різних «фахівців» і «експертів» займатися своїми справами, а не радити поліції, як саме вона має розкривати вбивства. «Може, деякі просто ніяк не можуть розпрощатися з минулим, коли була «страна совєтов», ось і «совєтуют» до сих пір». 
 

ДО РЕЧІ

Затриманий Юрій Россошанський розповів, правоохоронцям, що зіткнувся із Іриною Ноздровською на зупинці громадського транспорту в селі Демидів на Київщині.
 
«Під час допиту він сказав, що на зупинці відбулась сварка, після чого він вийняв ніж та завдав потерпілій ударів у шию.
 
Після скоєння злочину він відтягнув її до річки, одяг, на якому залишились краплі крові, спалив у себе вдома у пічці», — повідомляє видання «Інсайдер», посилаючись на власне джерело в правоохоронних органах.
 
Запобіжний захід для Россошанського суд мав обирати 9 січня, коли цей номер «УМ» готувався до друку. Обвинувачення просило для підозрюваного тримання під вартою. За цією статтею альтернативи внесення застави не передбачено.
 
Учора ж у селі Демидів поховали Ірину Ноздровську, тіло якої з численними колото-різаними ранами знайшли в річці 1 січня.