Українські біатлоністи «провалили» останню перед Олімпіадою гонку-естафету

10.01.2018
Українські біатлоністи «провалили» останню перед Олімпіадою гонку-естафету

У гонці переслідування в Оберхофі Віта Семеренко «стрибнула» з третьої десятки на п’єдестал. (Фото з сайта biathlon.com.ua.)

Наближення Олімпійських ігор змушує усе частіше битися серця усіх зацікавлених в успішному виступі наших біатлоністів у Пхенчхані — за великим рахунком єдиних, від кого можна очікувати медального виступу на головних стартах чотириріччя.
 
При цьому за місяць до їхнього старту тримають у фокусі столицю XXIII зимових Ігор не тільки спортсмени й тренери.
 
Здається, найбільш прискіпливо за процесом виводу на пік форми вітчизняних біатлоністів стежать уболівальники — по суті, головні критики будь-якого спортивного проекту.
 
На четвертому етапі Кубка світу, котрий у перший тиждень нового року відбувся в німецькому Обергофі, наші стріляючі лижники з великими труднощами вибороли лише одну нагороду.
 
На думку вітчизняних шанувальників біатлону, для команди, котра перебуває в фаворитському «пулі», здобута Вітою Семеренко «бронза» в «персьюті» ви­глядає відверто слабким результатом.
 
Важко сказати, що найбільше спровокувало вітчизняних експертів-аматорів на вельми потужну хвилю критики — провалений біатлоністками спринт чи безмедальна у їхньому виконанні естафета.
 
Але визначальним, думається, в цьому процесі стала заключна гонка в Обергофі — чоловіча естафета, в котрій наші хлопці, окрім 19 додаткових патронів, настріляли ще дев’ять штрафних кіл.
 
Одразу слід визнати, що стрільба в чоловічій естафеті більше нагадувала лотерею, адже над стрільбищем у сутінках стояв безпросвітний туман i вирував поривчастий вітер.
 
У таких умовах хибили навіть добре знайомі з місцевим атмостферним колоритом господарі, котрі «заробили» 10 штрафних кіл та використали 13 додаткових патронів.
 
За словами президента ФБУ Володимира Бринзака, чоловіча естафета була не змаганням, а більше нагадувала гонку-шоу.
 
В цілому не погодитися з головним «біатлоністом» щодо характеристики цього дійства складно.
 
Утім не однією чоловічою естафетою обмежувалися невдачі українських біатлоністів в Оберхофі.
 
«Усі хочуть перемагати. Ми теж цього прагнемо, але це нелегко. І я вболівальників, які виказують незадоволення нашим виступом на четвертому етапі КС, розумію. Коли програють футболісти, я теж злий», — заявив після завершення змагань в Оберхофі старший тренер жіночої команди Урош Велепець.
 
Не секрет, що головного успіху в Пхенчані чекатимуть саме від жіночої командної гонки.
 
Й естафета в Оберхофі була останньою нагодою перед стартом Ігор перевірити в ділі український квартет, який, нагадаємо, наразі володіє титулом чемпіонів Олімпійських ігор.
 
Слід визнати, що гонка в Оберхофі для наших дівчат не склалася. Невдало підібрана змазка для лиж — й, зрештою, лише п’яте місце в підсумковому протоколі, хоча за умови хорошого ходу на трасі «синьо-жовті» могли б розраховувати на «бронзу».
 
Утім, як визнав Володимир Бринзак, зі змащенням сервісмени не вгадали, тож шансів нав’язати конкуренцію суперницям у боротьбі за місце на п’єдесталі у капітана нашої команди Олени Підгрушної просто не було.
 
Натомість у «персьюті» наші сервісмени зі змащенням вгадали на «всі сто», чим допомогли Вікторії Семеренко стрибнути з 22-ї стартової на підсумкову третю позицію.