І на Додона є управа: чому Конституційний суд Молдови відсторонив президента

05.01.2018
Президент Молдови Ігор Додон у вівторок, 2 січня, був тимчасово відсторонений від посади за рішенням Конституційного суду.
 
Причиною стала відмова Додона затвердити кількох міністрів, повідомляє «Франс Пресс». 
 
Ігор Додон, який виступає за зближення з Росією, наприкінці грудня кілька разів відхиляв кандидатури семи членів уряду, які були запропоновані проєвропейським прем’єр-міністром Павлом Філіпом.
 
У Конституційному суді розтлумачили, що президент може відхиляти кандидатури членів уряду лише раз, і тимчасово відсторонили президента від виконання його обов’язків.
 
Усі сім нових членів уряду будуть призначені 5 січня главою парламенту Адріаном Канду, якому тимчасово доручено виконувати повноваження президента. 
 
Ігор Додон відреагував на судове рішення публікацією у «Фейсбуці» молдавською та російською мовами.
 
Він написав, що це «грубе порушення законної процедури» і що «сьогоднішнім рішенням Конституційний суд остаточно перейшов у сіру зону демократії та правової держави».
 
Додон також написав, що вирішив «не поступатися».
 
За його словами, «влада знову ском­прометувала себе в очах громадян», що «серйозно понизить її позиції в поточному році, коли в країні очікуються чергові вибори». 
 
Ігор Додон став президентом Молдови 23 грудня 2016 року. Відтоді він здійснив три поїздки до Росії.
 
Наприкінці грудня минулого року перед черговим візитом Додона до Москви МЗС Молдови відкликало свого посла з Росії. 
 
Конституційний суд країни не вперше виступає проти рішень президента. Раніше КС заборонив проведення референдуму, за яким Додон хотів змінити Конституцію та розширити свої повноваження. 
 
З огляду на внутрішнє протистояння між президентом та урядом, парламентом і Конституційним судом, цьогорічні парламентські вибори в Молдові, які відбудуться за новою змішаною системою, розглядаються як головна і доленосна подія в Молдові. Ставки виборів високі як ніколи.
 
Партія демократів під керівництвом олігарха Влада Плахотнюка намагатиметься утриматися при владі, а її головним конкурентом буде президентська партія соціалістів (колишніх комуністів).
 
Експерти оцінюють, що виборча кампанія, яка має стартувати у вересні, буде однією з найбрутальніших у пострадянській історії Молдови.