Руслана в Конотопі на Різдво представить свою церковну музику

05.01.2018
Руслана в Конотопі на Різдво представить свою церковну музику

Особливе святкове вечірнє Богослужіння 6 січня відбудеться у  Соборі Різдва Пресвятої Богородиці у Конотопі на Сумщині.
 
В акустиці храму Божого співачка  з чоловічим хором капели імені  Левка Ревуцького виконають чудотворні молитви Служби Божої, відро­джуючи прадавні традиції духовного співу візантійської доби.
 
Руслана, яка, як відомо, за фахом хоровий диригент, підготувала авторські версії молитв «Отче наш», «Богородице Діво, радуйся», «Святий Боже», «Світе Тихий», які продиригує у власній обробці.
 
Ідея створити різдвяний вечір за християнським каноном у Руслани зародилася ще під час навчання у консерваторії.
 
Бо українська духовна музика має своє особливе звучання, і зараз вона як ніколи актуальна.
 
А нині відбуваються останні приготування до  грандіозного проекту «Святе Різдво. Молитва Світла».
 
«У нас характерна молитва на одній ноті, ми називаємо це «остінато співає слава», — розповіла   співачка Руслана Лижичко.
 
У супроводі звучатиме авторська музика Руслани, стилізована під Літургію. Оскільки  писати церковну музику — справа особливо відповідальна, по благословіння Руслана ходила до Патріарха Філарета.
 
Після  дуже довгої розмови співачка-активістка його отримала. Говорили, зокрема, про  Майдан і життя після  Революції гідності. 
 
Організаторами урочистого заходу в Конотопі стали  Міжнародний благодійний фонд «Український світанок» та Euromedia за підтримки Української православної катедри святого Андрія Первозванного, Світового конґресу українців та Міністерства культури України. Меценатом проекту виступив Євген Сур.