З яблуками, в рукаві і в молоці: найсмачніші рецепти приготування качки

03.01.2018
З яблуками, в рукаві і в молоці: найсмачніші рецепти приготування качки

Дивишся — і хочеться! (Фото з архіву господині.)

«Сьогодні — запечені качки», — знає що радити Люба Біріна, кулінарна майстриня з Калуша, яка давно заслужила нашу цілковиту довіру за свої до грама розраховані й дуже смачні рецепти.
 
Сперечатися не доводиться — якраз на Різдво запекти соковиту качку — і маємо коронну страву. 
 
У пані Люби качки — запечені тушкою фаршировані та запечені шматочками, буде з чого вибирати.  Рецепти розраховані на качок вагою 2 кг, молодих (зрозуміло, для більших качок — довший час приготування).
 
Класична качка з яблуками
 
Качку вимити, просушити паперовим рушником, натерти сіллю, сумішшю перців і паприкою. Яблука (кислі, твердих сортів) очистити від шкірки, вибрати серцевину, порізати четвертинками.
 
Нафарширувати качку яблуками, отвір закрити дерев’яною загостреною паличкою, помістити в рукав для запікання і — в духовку при 170 градусах на 2 години.
 
По закінченні часу рукав зверху розпороти, змастити качку сумішшю меду і гірчиці (1: 1), температуру підвищити до 200 градусів, запікати до рум’яної шкірки (15-20 хвилин).
 
Качка фарширована 
 
Також дуже цікавий рецепт і привабливий результат. Тушку качки замаринувати на ніч у суміші лимонного соку, соєвого соусу, меду, солі, паприки, куркуми.
 
Приготувати начинку. Перемолоти сиру печінку (300 г, у мене була і качина, і куряча), додати хлібні крихти (з половини черствого великого батона), мелену цибулину, сік 1/2 апельсина, сік 1/2 лимона, сире яйце, сіль, чорний перець.
 
Нафарширувати качку начинкою, сколоти отвори зубочисткою, помістити на деко, запікати дві з половиною години, періодично поливати соком. Наприкінці прикрити фольгою.
 
Качка, запечена в рукаві
 
Качку порізати порційними шматками, замаринувати (соєвий соус, лимонний сік, паприка, сіль, куркума, суміш перців, за бажання — трохи давленого часнику).
 
Залишити промаринуватися на кілька годин. Помістити в рукав для запікання — і в духовку при 170 градусах на 2 години.
 
Качка, печена в молоці 
 
Качку порізати порційно і ретельно обсушити. Обсмажити на вершковому маслі до утворення золотистої скоринки.
 
Жир, що виділився при смаженні качки, злити в якусь посудину (як застигне, помістіть в холодильник та використовуйте при потребі), а в сковороду влити молоко (0,7 л) і довести до кипіння.
 
Посолити (приблизно столова ложка солі), поперчити. У посуд для запікання викласти качку, часник (кілька порізаних зубців), цибулю (велика, різана), лавровий лист, залити молоком.
 
Посуд щільно накрити фольгою і поставити в духовку на малу температуру, 150 градусів, на 3-4 години. Наприкінці можна на 15-20 хвилин поставити під гриль — щоб утворилася стійка рум’яна шкірочка.
 
Запечена качечка — це ніби кулінарна класика: завжди актуальна, доречна, гарна і смачна.