Найсмачніше до Різдва — на всі три Куті: рецепти святкових смаколиків

03.01.2018
Найсмачніше до Різдва — на всі три Куті: рецепти святкових смаколиків

Щедру українську душу видно і з колядок та щедрівок, у яких бажають добра і достатку, але ще більше діляться тим, чим раді,  з кожним гостем — кликаним чи випадковим.

За традицією, будь-кого, хто завітав чи зустрівся, у різдвяні дні треба обдарувати і смачно нагодувати.

Відповідно, до свят готуються заздалегідь: колють кабанчиків, дістають соління, з комор приносять овочі, фрукти, напої.

Три Куті, які супрово­джують цикл різдвяно-новорічних свят, вимагають чималих зусиль, але українці натхненно готуються до особливо шанованого свята — народження Сина Божого, і не шкодують для цього ні часу, ні сил, ні затрат.

Усе-таки це не просто свято, а зв’язок людини з небом, якого чекають цілий рік. 

Тому на трьох Святих вечорах, два з яких, проте, називаються Пісною і Голодною кутею, —  стіл, однак, далеко не бідний.

12 страв — традиційна кількість мисочок-полумисків-горняток на Багату кутю.

Хіба що з однією обмовкою, що страви мають бути пісними. Але українців це не зупиняє: варяться-печуться-фаршируються такі кулінарні шедеври, що ще скоромному до них, як кажуть, рости і рости…

Гриби — як м’ясо, м’ясо — як гриби

Гриби і м’ясо — два продукти, який кожен окремо чи в «кулінарному тандемі» можуть створити більш ніж свято.
 
Хто ще дотримується посту і в кого буде Пісна кутя, уже припас ці лісові дари до Різдва: сушені — до борщу з вушками чи потравки, свіжі (заморожені чи печериці) — до капусти, для вареників, пиріжків, каш тощо. 
 
Печериці фаршировані — страва, яка не вимагає особливих рекомендацій. Привабливі, соковиті та ароматні грибочки стануть окрасою столу і для тих, хто дотримується посту, і для вегетаріанців, і просто для гурманів.  
 
На 1 кг великих пече­риць треба 100 г довгозернистого рису, 2 цибулини, 5 столових ложок олії, сіль та спеції. 
 
Рис відварити в підсоленій воді. Печериці почистити, помити і видалити з них ніжки. Капелюшки викласти на деко, як міні-тарілочки, згодом ми їх наповнимо начинкою.
 
А для начинки цибулю подрібнити й обсмажити в олії, додати до неї подрібнені ніжки печериць, посмажити все разом. Додати до цибулі з грибами рис, посолити, поперчити.
 
Спеції можна брати будь-які з тих, що любите, гриби люблять приправи, а ще більше — коли з ними експериментуєш.
 
Тоді в хід іде  гречка, засмажена цибулею, картопля, обсмажена маленькими кубиками і приправлена сухим кропом і чорним перцем, відварена квасоля з болгарським перцем соломкою та загалом усім, чим багатий ваш город, комора чи холодильник. 
 
Начинити грибні тарілочки і запікати 20 хвилин при 190 градусах.
 
Якщо ви не так давно готували і борщ, і капусняк, а хочеться різноманітності, грибна запіканка-соляночка зі свіжою капустою — саме те, що ви шукаєте і що буде і до столу доречне, і має всі шанси сподобатися всім.
 
Потрібно буде 200 г сухих грибів, качанчик капусти (до кілограма), дві морквини, 2 цибулини, 4 солоні огірки, 4 столові ложки томатної пасти, половина соку лимона і кілька скибочок — для прикрас, 100 г олії, столова ложка цукру, сіль, спеції, зелень. 
 
Заздалегідь замочені гриби відварити в підсоленій воді, подрібнити і злегка обсма­жити в олії. Пошаткувати капусту, влити трохи грибного бульйону, додати олію і томатну пасту, тушкувати півгодини.
 
Потiм подрібнити соломкою моркву і коріння петрушки, кубиками — цибулю, обсмажити на олії й додати до капусти, сюди ж — огірки, порізані кубиками, спеції та сіль, потомити ще 5 хвилин.
 
Потiм на змащену олією пательню викласти  шар тушкованої капусти, зверху — шар грибів, закрити шаром тушкованої капусти, посипати сухарями і поставити в духовку на півгодинки. Готову скропити олією і посипати подрібненою зеленню (суха також підійде). 

Риба — як птиця

Бачите, скільки абсолютно повноцінних замін скоромного на пісне існує. А ще існує така думка, що піст — і для того, щоб пошукати нові смаки, підкоригувати звички. Також — занурення в себе, хоча духовна частина має, звісно, переважати. 
 
Риба в різдвяні дні також не виводиться зі столів українців. Оселедці, оспівані класиками, коропи, лящі, карасі, щуки, які так само не залишилися поза увагою, i зараз є витвором кулінарного мистецтва. 
 
Короп щедрими шматками, тушкований з цибулею — одна з таких страв.  
 
На 1 кг коропа візьмемо 2 чималі цибулини, 2 столові ложки оцту, 2 чайні ложки цукру, перець — і мелений, і горошком, лавровий лист, олію для смаження, борошно для обкачування. 
 
Рибину почистити, помити і порізати на шматки. З голови, хвоста і плавників зварити бульйон. Шматки коропа посолити, поперчити, обкачати в борошні й обсмажити на олії.
 
Половину покласти в каструлю, додати лавровий лист, перець, оцет і цукор. Знову викласти рибу, посипати залишком смаженої цибулі, залити бульйоном і тушкувати до готовності.  
 
Кутя та узвар — коронні страви на столі у ці благодатні Святі вечори. Кожна господиня готує їх за власним рецептом, які передаються через покоління. І додає щось своє, вкладає частинку своєї душі. Бо щира українська душа має в цьому потребу. 
 
Смачної куті!