«Брехливе слово народжує нікчемний результат»,

03.01.2018
Шановна редакціє, вже багато років передплачую вашу цікаву, патріотичну і змістовну газету «Україна молода».
 
Читаю її від першої до останньої сторінки. Написати листа спонукали мене слова неправди, сказані першим Президентом України Леонідом Кравчуком і надруковані в газеті за 5 грудня 2017 р. (ст. 6) про те, що ніби він «...порушив клопотання про проведення вже всеукраїнського референдуму». Йдеться про референдум 1 грудня 1991 р.
 
А правда в тому, що, виступаючи з доповіддю на засіданні позачергової сесії Верховної Ради 24 серпня 1991 р. (чергове засідання мало відбутись 3 вересня), голова Народної Ради УРСР, яка об’єднувала депутатів-демократів, Ігор Юхновський сказав, що нам обов’язково необхідно на підтвердження Акта про незалежність провести референдум, тому що тільки референдум забезпечить незалежність України і позбавить фальсифікацій  наших недругів у країні і поза її межами, що ніби рішення про проголошення незалежності було прийняте кулуарно.
 
Щоправда, тоді, напевно, боячись, що народ може не проголосувати за підтвер­дження Акта, окремі депутати, члени Народної Ради, висловились проти проведення референдуму.
 
Це про них зневажливо висловився у згаданому інтерв’ю Л. Кравчук «...били себе в груди й оголошували себе великими патріотами (й зараз продовжують це робити)». Відчуваєте цинізм колишнього секретаря ЦК КПУ з ідеології?
 
Після бурхливих дебатів із цього питання пункт про те, що «1 грудня 1991 р. провести республіканський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності» був включений до Постанови Верховної Ради Української РСР «Про проголошення незалежності України» від 24 серпня 1991 р., №1427-ХІІ.
 
І на завершення. Ніяк не можу взяти до тями, як Л. Кравчук узгоджує, м’яко кажучи, неправду про те, що ідея референдуму належить йому, з повчаннями нас, викладеними 23.08.2017 р. у другому листі українцям, написаному спеціально для видавництва «Гордон».
 
Узяти хоча б таке: «Посійте моральний вчинок — і пожнете добрий результат», або «Брехливе слово народжує нікчемний результат». Висновок... 
 
Микола КРИСТОПЧУК, пенсіонер
Рівне