Штрафи у десятки тисяч гривень: скільки тепер водіям коштуватиме порушення ПДР

03.01.2018
Зміни до Правил дорожнього руху набули чинностi в Україні з 1 січня 2018 року.
 
Зокрема, водіям варто забути про базові 60 км/год. населеними пунктами, адже Кабмін зменшив максимально дозволену швидкість до 50 км/год.
 
Також значно зросли штрафи за порушення правил дорожнього руху.
 
При цьому перевищити ліміт дозволено лише на 9 км/год. (у такому випадку на водія чекає лише попередження), тоді як за швидкості 60 км/год. і вище доведеться заплатити штраф у розмірі 3,4 тис. грн. Попередній штраф становив 510 гривень. 
 
Зміни в Правилах дорожнього руху уряд зафіксував постановою №883 ще 10 листопада 2017 року.
 
Начальник департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький пояснив, що обмеження швидкості до 50 км/год. буде встановлено не на всіх ділянках міст та селищ.
 
«Є пункт 12.8 Правил дорожнього руху, який передбачає, що в конкретно визначених місцях органи місцевого самоврядування за погодженням iз поліцією можуть встановлювати інші знаки. І там швидкість буде вища, як, наприклад, на проспекті Бажана чи Перемоги (в Києві. — Авт.)», — розповів пан Білошицький.
 
Щодо штрафів: за керування автомобілем без прав штраф зростає у 20 разів — до 10 200 грн. А за повторне таке порушення — 40 800 грн.
 
Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне вчинення цього порушення впродовж року — 40 800 гривень.
 
За те, що водій залишив місце ДТП, тепер доведеться заплатити 3 400 грн. замість 225 грн. раніше.
 
До того ж таке порушення передбачає можливість позбавлення права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.
 
Також набуває чинності постанова уряду про зміну «Положення про порядок видачі посвідчення водія».
 
Тепер термін дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки.
 
Якщо за цей час водій не отримає три або більше штрафів за порушення правил дорожнього руху, посвідчення видаватимуть на 30 років.
 
В іншому випадку доведеться повторно складати іспити на знання ПДР.
 
Серед іншого, МВС і Нацполіція планують запровадити в Україні автоматичну фото- та відеофіксацію перевищення швидкості вже у першому кварталі 2018 року.