НАБУ затримало директора Інституту агроекології і природокористування з 300 тис. дол. хабаря

03.01.2018
Детективи НАБУ затримали в Києві за підозрою у вимаганні хабара директора Інституту агроекології і природокористування Національної аграрної академії наук України  65-річного Ореста Фурдичка.
 
Сталося це напередодні нового року. Обшуки провели як у службовому кабінеті підозрюваного, так i в нього вдома.
 
За інформацією відомого блогера й ветерана батальйону «Донбас» Євгена Шевченка, Ореста Фурдичка затримали під час отримання 300 тис. доларів від приватного підприємця.
 
Хоча, загалом, апетити затриманого були ще більшими й він у бізнесмена вимагав 500 тис. доларів «за обіцянку не перешкоджати законній діяльності приватного підприємця, пов’язаній із використанням земель фонду Національної академії аграрних наук України».
 
Як виявилося, на пана Ореста вже давно «точили зуба», адже з початку 90-х він очолював лісову галузь Львівщини, саме з його ім’ям преса пов’язувала масштабні зловживання у цій галузі.
 
Проте від звинувачень він фактично прикривався депутатською недоторканістю: у 1990-1997 рр. був депутатом Львівської облради, а у 1997-1998 рр. — очолював Львівську облраду.
 
У 1998-2002 роках став народним депутатом України, а пізніше працював на керівних посадах у Держкомітеті лісового господарства України та у Міністерстві охорони навколишнього середовища.
 
Найтрагікомічнішим у цій справі є, мабуть, те, що в травні 2017 року Президент... нагородив Фурдичка орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, але ж то «кляті» клерки так підставили Петра Олексійовича.