Чим пишніший — тим кращий рік: рецепт розкішного яблучного пляцка

03.01.2018
Їх називають пляцками, перекладанцями, перемазанцями, пирогами. І дуже багато хто пече — і ті, хто добре вміє це робити, і ті, хто любить ці солодкі пухкі витвори, і хто не вміє, але вчиться.
 
Зазвичай вони легко вдаються, бо беруться за них люди, які дійсно налаштовані на кулінарне диво. Коли ж і налаштуватися, як не на Різдво?  
 
Чим вищі вони й пишніші, чим більше господиня примудриться спекти коржів, тим це краще не просто візуально, а навіть iз точки зору сенсу, який вкладають у цю розкішну випічку: чим багатший пляцок —  тим кращим буде рік.
 
А смаків у пляцків —  що господинь! З медом, сметаною, згущеним молоком, фруктами, ягодами, насінням, горіхами, халвою,  — і це далеко не все. Запах яблучної випічки — це щось неймовірне! Для нас у тернополянки Лариси Пошпур є чудовий яблучний пляцок. 
 
Потрібно 250 г масла, чайна ложка розпушувача, пакетик ванільного цукру, 2,5 склянки борошна. Це все перетерти, додати 5 жовтків, 3 столові ложки цукрової пудри, замісити, розділити на 3 кульки і покласти в морозилку, щоб замерзли. Білки поставити в холодильник.
 
Яблука: 1300 чищених яблук, потертих на буряковій терці, 4 столові ложки цукру (можна більше), цедру і сік одного лимона, чайну ложку кориці — все з’єднати і варити на повільному вогні,  поки не випарується волога. До холодних яблук дати 2 столові ложки крохмалю. 
 
Пінка: (робити, коли вже тісто і яблука — у формі для випікання ). 5 білків iз холодильника добре збити з дрібкою солі в піну, додати склянку цукру і 20 г ванільного цукру і збивати на великій швидкості, потім додати 2 польські «будини» (ванільні чи сметанкові  пудинги) і збивати на менших обертах, щоб все з’єдналося.
 
Потiм додати 125 г олії без запаху (лити цівкою) і далі збивати. 
 
Форму 20х30 застелити пергаментом, тісто потерти на 2 частини, потім викласти яблука (я додала трохи варення смородини в шоколаді), зверху — пінку,  і насамкінець потерти третю кульку. 
Я пекла 1 год. 20 хв. , спочатку 10-15 хв. при 180 градусах, а потім при 160.
 
Спочатку піднімаються краї, пізніше середина , може навіть тріснути при випіканні, але коли вистигне — трошки сідає і нічого не видно. 
 
Про легендарний «Спартак» розповідає львів’янка Люба Качмар: «Ніби і пляцок звичайний, і рецепт майже стандартний, але поки я добилася, щоб він мені сподобався, то трохи експериментувала з ним. Сьогодні вам розкажу про всі деталі».
 
Тісто: 2 яйця, 200 г цукру, 4 столові ложки меду, 12 столових ложок молока, 100 г масла, 100 г какао, 2 чайні ложки соди, погашеної, борошна приблизно 800 г.
 
Крем: 1100 мл молока, 6 жовтків, 6 столових ложок борошна, 450 г цукру, 500 г масла, ваніль, сік половини лимона, 2 столові ложки коньяку. Пропорції розраховані на велику форму 25х40 см, виходить 12-14 коржів. 
 
У мисці на паровій бані розмішую яйця, цукор, мед, масло, молоко — щоб добре прогрілося та розійшлося. Тоді знімаю з бані, додаю соду, какао, борошно всипаю не все відразу, а поступово, замішую тісто. Накриваю миску з тістом рушником, але спершу треба поділити його на частини.
 
Розкачую якомога тонше — буде смачніше. Якщо тісто трохи затверділо, то шматок перед розкачуванням ставлю в мікрохвильову піч мінімум на кілька секунд, щоб трошки нагрілося і зм’якло. Печу при 190 градусах 8—9 хвилин.
 
Крем: 0,6 л молока, цукор і ванільний цукор ставлю на вогонь. Решту молока добре вінчиком розмішую з жовтками, борошном. Коли маса закипить, вливаю до неї холодну, але безперервно помішуючи.
 
Доводжу до легкого загустіння. Охолоджую. У мисці збиваю м’яке масло, по ложці додаю охолоджений заварний крем і знову збиваю. Наприкінці додаю лимонний сік та коньяк.
 
Перемащую коржі, даю настоятися, а тоді заливаю шоколадом. Боки обсипаю дрібками коржа. Ставлю в холод на кілька годин, а краще на ніч, а тоді вже можна і смакувати.
 
Печіть, не сумнівайтеся! Смачного і затишного Різдва!