Обдуває вітром і обдає ароматом квітів: у Києві показуватимуть кіно у 4DX

03.01.2018
До звичайного формату перегляду кіно у кінотеатрі 2D й уже звичного тривимірного 3D у столичному «Сінема Сіті» наприкінці 2017 року додався новий — 4DX: коли при перегляді фільму у спеціально обладнаній залі обдуває вітром, посипає снігом чи обливає дощем, обдає запахом квітів чи «ковбасить» разом iз героями на віражах.
 
Найперша ластівка 4DX-формату в Україні з’явилася у 2014-му. 
 
Поєднання видовищних кінострічок з ефектами атракціонів вигадали у Південній Кореї у 2009-му.
 
Компанія CJ 4DPLEX спочатку спеціалізувалася на виробництві атракціонів «віртуальної реальності» у парках розваг.
 
Розширюючи сфери діяльності, компанія започаткувала співробітництво з кінотеатрами, а трохи згодом запропонувала  новий формат демонстрації фільмів. Нині 47 країн по всьому світу мають сумарно 370 залів 4DX. 
 
У «Сінема Сітi» можна подивитися зараз і в такому форматі веселий і мудрий мультик «Фердинанд», пригодницьку комедію-фентезі «Джуманджі» й останні «Зоряні війни».
 
Найближча прем’єра в новому форматі 4DX — «Пригоди Паддінгтона-2». У 2018-у загалом обіцяють таких до 30 фільмів — це середня кількість стрічок, які упродовж року випускають і у форматі 4DX.
 
Для кожного такого фільму створюється спеціальна доріжка ефектів, яку попередньо обов’язково узгоджують із кіновиробниками. 
 
Глядачам максимально «ввійти» в екранні події допомагають у залі 4DX особливі крісла, які не тільки переміщуються по вертикалі, горизонталі, нахиляються ліворуч та праворуч, а ще й вібрують, лоскочуть або трохи штовхають у спину.
 
Усе це — не постійний ефект, а ситуативний — коли відповідає кадрам на екрані. Досягаються ефекти за допомогою механізмів, які встановлені в платформах для крісел, а також у конструкції самих крісел.
 
Пориви вітру забезпечують спеціальнi вентилятори, а дим, туман та пару — машини-генератори. Для імітації блискавок та світлових спалахів працюють стробоскопи.
 
Дощ, сніг та мильні бульбашки — це також частина ефектів, які передбачає технологія 4DX.
 
Під час перегляду фільму присутні навіть запахи — їх у новому залі «Сінема Сіті» десять, зокрема запах лугових квітів, морського бризу, пороху, смаженого м’яса та дощової свіжості.
 
Незважаючи на те, що технологія відносно молода, є багато бажаючих випробувати новий формат кіно — армія його прихильників нараховує понад 40 мільйонів кіноманів по всьому світу.
 
Ціни, звичайно, вищі: стартують від 205 грн. Утім тих, хто знає вартість дитячих атракцій, — вона не дуже здивує.
 
До речі, є певні обмеження для відвідування залів 4DX. Дітей від 5 до 12 років хочуть бачити у них разом iз дорослими.
 
Не рекомендують сідати у спеціальні крісла вагітним і тим, хто вживав алкоголь. Хоча насправді, принаймні, на перегляді мультика «Фердинанд» якихось особливих несподіваних ефектів, що могли б спричинити стрес чи прояви «морської» хвороби, не було.