Час для контролю: у 2018 році українська збірна з футболу планує зіграти чимало «товарняків»

03.01.2018
Час для контролю: у 2018 році українська збірна з футболу планує зіграти чимало «товарняків»

У тренерському штабі Андрія Шевченка у 2018 році планують зіграти чималу кількість «товарняків».

Знову не потрапивши на чемпіонат світу, вітчизняні футболісти неабияк розчарували своїх шанувальників.
 
Проте своєрідною компенсацією за відсутність «синьо-жовтих» на головному футбольному святі має стати фінал Ліги чемпіонів, котрий за місяць до старту «мундіалю» пройде в столиці України.
 
У контексті геополітичної ситуації непотрапляння нашої національної збірної на російський ЧС сприймається неоднозначно, адже варіант бойкоту турніру у разі удалого подолання кваліфікації розглядався доволі серйозно.
 
Зрештою, сталося, як сталося. І за майбутнім планетарним форумом наші збірники стежитимуть зі сторони.
 
Утім, залишившись поза «мундіалем», збірна України аж ніяк не випала з міжнародного футбольного життя, відтак напередодні турніру може активно попрацювати в ролі спаринг-партнера для майбутніх учасників ЧС.
 
Роблячи перші кроки в ролі головного тренера української збірної, Андрій Шевченко чомусь не надто прагнув грати з підопічними товариські матчі, віддаючи перевагу закритим навчально-тренувальним зборам.
 
Проте, готуючись iз командою до нового відбіркового циклу — чемпіонату Європи-2020, Шевченко, схоже, не буде ігнорувати старі добрі традиції, пов’язані з проведенням «товарняків».
 
«Для початку — хочемо провести якомога більше контрольних матчів. У березні — два, і ще три — по завершенні сезону», — заявив очільник «синьо-жовтих».
 
Скоріше за все, першими в 2018  році суперниками української збірної стануть команди Японії та Саудівської Аравії. І, як відзначив Шевченко, з обома опонентами — до слова, майбутніми учасниками російського «мундіалю» — зіграють «синьо-жовті» в Європі.
 
До речі, уже найближчим часом практика товариських матчів може припинити своє існування.
 
Через їхню низьку привабливість УЄФА планує замінити «товарняки» поєдинками так званої «Ліги націй» — новоствореного турніру, найуспішніші колективи котрого зможуть отримати від організаторів перепустки до фінальної частини ЧЄ.
 
Водночас футбольні чиновники повністю не позбавляють збірні «простору для маневрів», залишаючи в календарі кілька «вільних дат» для проведення товариських спарингів.
 
У будь-якому разі перед російським ЧС збірна України, як доволі потужний середняк європейського футболу, завдяки своїй географічній близькості до головних футбольних арен року й маючи статус не обтяженого думками про «мундіаль» колективу матиме хорошу нагоду активно поспарингуватися з майбутніми учасниками ЧС-2018.
 
* * *
 
Тим часом навколо збірної країни-господарки ЧС-2018 розгортається серйозний скандал, зміст якого стосується допінгу. 
 
Після того, як Міжнародний олімпійський комітет виключив Росію з олімпійської сім’ї, за допінгові справи росіян узялися у ФІФА, звідки до Російської антидопінгової агенції надіслали запит стосовно проб 19 футболістів, до «чистоти» аналізів яких, узятих у період 2012-2013 років, у Міжнародної футбольної асоціації виникли сумніви.
 
При цьому проби одразу 10 гравців РУСАДА надати не змогла, хоча, згідно з вимогами ВАДА, зобов’язана зберігати їх десять років.
 
Серед тих, хто потрапив у поле зору контролюючих органів, є не тільки гравці збірної Росії, фігурують у цій неприємній історії й прізвища легіонерів.
 
Попри те, що скандал лише набирає обертiв, росіяни вже почали робити оперативні висновки. Так, свою посаду керівника Російського футбольного союзу залишив Віталій Мутко.
 
Скомпрометованому допінговими скандалами з російськими олімпійцями впливовому чиновнику — наразі віце-прем’єр-міністру РФ — схоже, доведеться попрощатися з обов’язками голови організаційного комітету з підготовки до ЧС-2018.