Попри бойкот змагань Анна Музичук зберегла своє місце в «топ-3» жіночого рейтингу ФІДЕ

03.01.2018
Попри бойкот змагань Анна Музичук зберегла своє місце в «топ-3» жіночого рейтингу ФІДЕ

Після участі в іранському чемпіонаті світу Анна Музичук більше не хоче одягати хіджаб. (Фото з сайта ukrinform.com.)

Слідом за остаточними підсумками чемпіонатів світу з рапіду та бліцу, котрий наприкінці минулого року проходив у Саудівській Аравії, на інформаційних шахових ресурсах з’явилися оновлені рейтинги ФІДЕ в чоловічому та жіночому реєстрах.
 
Відверто глобальних змін у табелі про ранги не відбулося: нагорі протоколів свої чільні позиції зберегли норвежець Магнус Карлсен та китаянка Хоу Іфань відповідно.
 
Залишилися незмінними й прізвища лідерів вітчизняних шахів. У чоловіків першим гросмейстером країни продовжує залишатися досвідчений Василь Іванчук, який в оновленому протоколі з 2726 пунктами посідає 27-му сходинку.
 
У вітчизняних жінок-шахісток поза конкуренцією третій номер жіночого рейтингу ФІДЕ Анна Музичук (2571).
 
Нагадаємо, що на попередньому чемпіонаті світу з рапіду та бліцу львів’янка зробила «золотий» «дубль». Але захищати здобутий у Досі титул до Саудівської Аравії Анна не поїхала.
 
«Через кілька днів я втрачу обидва свої чемпіонські титули — один за іншим. Просто тому, що вирішила не їхати до Саудівської Аравії. Не граймо за чиїмись правилами, не носитимемо абайю, не ходитимемо з супроводом на вулицю і взагалі не відчуватимемо себе вторинною істотою», — напередодні турніру написала у «Фейсбуці» Музичук-старша.
 
До слова, не так давно (у березні 2017-го), молодша з сестер Музичук — Марія (наразі сьомий номер рейтингу ФІДЕ) — через відмову носити хіджаб пропустила чемпіонат світу в Ірані, на якому старша з них стала віце-чемпіонкою планети.
 
 Минуло трохи часу, й тепер сама Анна виступає проти приниження жіночої гідності.
 
«Рівно рік тому я виграла два чемпіонські титули і була найщасливішою людиною в шаховому світі, тепер же я відчуваю себе дуже погано. Я готова боротися за свої принципи і пропустити турнір, який міг би принести більше грошей, ніж десяток турнірів разом узятих. Це по-справжньому гірке почуття, але я все одно не змінюватиму свою думку. Те ж саме стосується і моєї сестри Марії — я дуже рада, що вона розділяє мою точку зору», — заявила Музичук-старша.
 
При цьому третя за рейтингом у світі жінка-гросмейстер пообіцяла, що разом iз сестрою вони обов’язково повернуться до активних шахів.
 
Варто відзначити, що наприкінці минулого року активно ширилася інформація, що Марія Музичук відмовляється виступати за українську збірну на міжнародних турнірах через буцімто старі борги, котрі має держава перед екс-чемпіонкою світу.
 
Однак міністр молоді та спорту Ігор Жданов наголосив, що перед шахісткою «спортивне» міністерство не має жодних боргів, які в підсумку призвели до того, що Марія Музичук не брала участі в чемпіонаті Європи-2017.
 
Щодо нещодавніх чемпіонатів світу з бліцу та рапіду, то жодному з вітчизняних шахістів не вдалося потрапили в «призи».
 
У жінок кращою з українок, як у бліці, так і швидких шахах, була Анна Ушеніна, котра показала 11-й та 24-й результати відповідною.
 
У чоловічих баталіях краще за інших проявили себе Антон Коробов (у бліці — 9-те місце) та Володимир Онищук (14-те місце).
 
При цьому чемпіон світу-2016 з рапіду Василь Іванчук аналогічні змагання в Саудівській Аравії завершив на 98-му місці. Умовно його наступником став Віші Ананд.
 
Тоді як титул кращого у грі в блискавичні шахи здобув Карлсен. У жінок новоспеченими чемпіонками світу стали китаянка Цзюй Венцзюнь (рапід) та  Нана Дзангідзе з Грузії (бліц).