Аншлаги Верховини: у містечках без кінотеатрів обіцяють показувати українські фільми

29.12.2017
Ахтем Сеітаблаєв — режисер одного з найуспішніших цьогорічних українських фільмів «Кіборги» — учора став володарем «Скіфського оленя».
 
Цю нагороду Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» він отримав як приз глядацьких симпатій за результатами голосування з фантастичною оцінкою 4,95 бала під час Днів українського кіно у Верховині на Івано-Франківщині.
 
Так само цьогорічна прем’єра Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва», теж представлена на цьому фестивалі, була на другому місці і отримала 4,93 бала. 
 
Гендиректор «Молодості» Андрій Халпахчі  нагадує, що цю почесну нагороду отримували свого часу великі режисери Роман Поланські, Етторе Скола, актори Софі Лорен, Катрін Деньов та інші. 
 
«Три тисячі людей прийшли на сеанси у Верховині, і кожен збирав аншлаги, що дуже важливо», — підкреслив гендиректор КМКФ «Молодість».
 
Він зазначив, що фестиваль у Верховині — де знімали свого часу «Тіні забутих предків», «Анничку» та інші відомі фільми, але нині немає кінотеатру, — хочуть зробити постійним.
 
У планах — зробити для нього й окрему нагороду, можливо, «Бурштинового Миколая», бо починався цьогорічний фестиваль на Святого Миколая.
 
«Зал школи, де відбувалися покази, вміщує 300 людей. Але тих же «Кіборгів» ми показали на трьох сеансах, бо того забажали глядачі. І не тільки з Верховини, а й дуже багато людей приїж­джали з околиць», — сказав Андрій Халпахчі. 
 
Окрім названих стрічок, також показували художні фільми «Межа», «Сторожова застава», «Dzidzio Контрабас», «Припутні» та «Червоний».
 
Днями українського кіно у Верховині стартують покази сучасного українського кіно в численних містечках і селах, що не мають кінотеатрів, по всій Україні, повідомив учора гендиректор «Молодості» під час брифінгу у Києві. 
 
«Сьогодні 60% населення України залишаються без кінотеатрів, — констатує Андрій Халпахчі. — І тільки-но ми оголосили цю акцію, отримали дуже багато листів iз проханням приїхати з фестивалем сучасного українського кіно — із села Рокитного на Харківщині, від Львівської ОДА, з Богу­слава... І ми зрозуміли, що розпочали дуже важливу акцію. І наше завдання — з наступного року показати українське кіно в тих містах, в тих селах, де немає кінотеатрів, привезти туди режисерів, акторів».