І Курченко, і депортація: як влада «схиляє» Саакашвілі до виїзду з України

29.12.2017
І Курченко, і депортація: як влада «схиляє» Саакашвілі до виїзду з України

В останні дні грудня адвокати екс-президента Грузії, лідера партії «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі подали до Окружного адміністративного суду України клопотання про заборону екстрадиції їхнього підзахисного до розгляду його позову до Державної міграційної служби (ДМС), запланованого на 3 січня 2018 року.

«Існує ризик, що Мін’юст і ДМС... можуть намагатися видворити чи екстрадирувати Саакашвілі без відповідних юридичних підстав», — йдеться в повідомленні.

При цьому зазначено, що клопотання правників було відхилено.

«Попри відхилення цього клопотання суддею, екстрадиція чи видворення Саакашвілі залишаються незаконними! А відхилення клопотання свідчить про те, що на суд чиниться тиск із боку влади», — повідомляють юристи партії.

У їхній заяві йдеться про те, що, по-перше, триває судовий розгляд позову Саакашвілі до ДМС, а по-друге, в інкримінованій йому кримінальній справі він має статус підозрюваного і триває досудове розслідування.

До того (і це вже по-третє), Україна вже двічі відмовляла Грузії в екстрадиції Міхеїла Саакашвілі.

 

Це, на думку юристів «Руху нових сил», «робить будь-які спроби видворення чи екстрадиції Саакашвілі незаконними». Отож принаймні повернення на батьківщину політику не загрожує?

Або Курченко, або депортація

Нагадаємо, що після спроби невдалого штурму Жовтневого палацу 17 грудня «МіхоМайдан» узяв паузу. Його організатори оголосили про початок «зимових канікул».
 
Вакації ці передбачають відмову від недільних масових віче та свого роду «режим тиші» на найближчі кілька тижнів.
 
Водночас організатори протесту закликають своїх соратників не розслаблятися. І бути готовими до раптової мобілізації, якщо подібна потреба виникне.
 
А вона може виникнути, адже влада буцімто готує для Саакашвлі неприємний подарунок. Про що саме йдеться?
 
Про ризики депортації, екстрадиції або арешту колишнього одеського «губернатора».
 
Втім є також іще один варіант — добровільний виїзд Саакашвілі з України, доки така можливість у нього ще є. 
 
Але якщо говорити про депортацію, то слід зазначити один цікавий нюанс. Головну перешкоду, яка не дає офіційному Києву можливість вигнати Міхо на законних підставах, спорудила сама влада.
 
Після оголошення йому про підозру у справі так званих «плівок Курченка—Саакашвілі», виник юридичний казус.
 
Він пов’язаний із приматом національного законодавства над міжнародним. Іншими словами, піддати Міхеїла Ніколозовича депортації або екстрадиції в короткостроковому варіанті заважає кримінальне провадження, фігурантом якго він є в Україні.
 
Щоб актуалізувати ймовірність сценаріїв із вигнання Міхо в примусовому порядку, для початку владі слід вирішити дилему щодо нібито фінансування його акцій протесту опальним олігархом Сергієм Курченком.
 
Тільки після закриття даного питання закон дасть право владі розглядати запити про видачу або видворення Саакашвілі до будь-якої країни. 
 
На поточній неможливості висилки особи (в тому числі апатрида, статус якого сьогодні має Саакашвілі) до вичерпання до нього претензій з боку вітчизняних правоохоронців наполягає адвокат Андрій Смирнов.
 
Останній говорить наступне: «У вас два варіанти. 1. Закрити кримінальну справу стосовно Саакашвілі і публічно визнати свій ідіотизм. 2. Продовжувати бігати по дахах київських багатоповерхівок, жовтневих палаців і наметів, намагаючись вручити чергову повістку», — звертається правник до силовиків.
 
Іншими словами, позбутися Міхо у Банкової вийде, якщо тільки та наступить на горло своїй же пісні.
 
Тобто визнає фальсифікацією порушену проти нього справу. А цього, зрозуміло, на Різницькій і Володимирській робити не поспішають.
 
І навпаки, продовжують активно запрошувати екс-президента Грузії на допити. Перший з них був запланований на 26 грудня в СБУ.
 
Однак спілкуватися зі слідчим Саакашвілі відмовляється, оскільки вважає, що викликати його однією повісткою для проведення двох різних слідчих дій заборонено українським Кримінально-процесуальним кодексом.
 
«Сьогодні вони мене викликали у порушення статті 245 КПК. Згідно з цією статтею, викликати мене для проведення одночасно двох різних слідчих дій заборонено. Я ані кроку не зроблю для порушення закону... Вони хочуть отримати зразки мого голосу. А чого тоді Луценко у Верховній Раді якісь мультики крутив про мене? Я їм наспіваю таку пісню, що вони довго будуть пам’ятати. Я готовий здати зразки мого голосу», — сказав Саакашвілі журналістам.

Їхати не можна судитися

А тим часом повернемося до «плівок Курченка». В судовому реєстрі оприлюднено повний текст рішення судді Лариси Цокол, яка постановила звільнити Саакашвілі.
 
Він засвідчує низку нових деталей і обставин у справі про спробу повалення державного ладу.
 
Згідно з фабулою, слідство вважає Саакашвілі, як і Курченка, одним із фундаторів «організованої злочинної групи». Але з юридичною складовою доказів у слідства поки негусто.
 
Принаймні це випливає з мотивувальної частини рішення судді Цокол. Вона погодилася з низкою тверджень адвокатів Саакашвілі.
 
Наприклад, у частині того, що свідки передачі грошей від Курченка дали свідчення про цей факт заздалегідь. Ці, а також інші процесуальні ляпи слідства якраз і були названі служителем Феміди підставами для звільнення Міхо.
 
«Надані матеріали в сукупності з викладеними в повідомленні про підозру є вкрай обмеженими щодо особи, відносно якої вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Водночас слід зазначити відсутність будь-яких підтверджень із боку звинувачення і обґрунтованість наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, і можливість їхнього забезпечення винятково шляхом обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту», — йдеться в мотивувальній частині ухвали по даній справі.
 
Усвідомлюючи слабкість своїх позицій, Генпрокуратура найближчим часом, очевидно, «підкине» до суду додаткові докази провини Саакашвілі.
 
Втім уже й зараз — як про це каже очільник ГПУ Юрій Луценко — «підстав для підозри достатньо. Подальші слідчі дії повинні привести нас до обвинувальних актів.
 
Підстав для підозр досить, для запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту — більш ніж достатньо. Подивимося, які рішення приймуть наступні суди». 
 
Луценко також додає, що «у нас є свідчення двох осіб, які привезли сотні тисяч доларів, а потім і євро, і передали «правій руці» Саакашвілі, і це зафіксовано на відео, також переписані всі номери купюр, частину з яких вилучили під час арешту «правої руки» пана Саакашвілі Сиверіона Донгадзе на трасі між Києвом і російським кордоном».
 
На 3 січня, окрім розгляду позову Саакашвілі до Державної міграційної служби, заплановано також засідання Апеляційного суду, котре має вирішити питання з оскарженням прокуратури ухвали судді Цокол щодо відмови у домашньому арешті для грузинського політика. 
 
Що ж стосується процесу, затіяного Міхо проти ДМС, то якщо останній завершиться перемогою позивача, це зробить процедуру його видворення практично неможливою.
 
Навпаки, він буде прирівняний до політичного біженця в Україні й отримає відповідний статус.
 
Утім можливий і протилежний вердикт суду. Якщо претензії екс-«губернатора» Одеської області до міграційної служби будуть визнані необґрунтованими, у ДМС можуть починати процедуру депортації Саакашвілі.
 
Однак, як засвідчують джерела, влада все ж не має наміру силою виганяти Саакашвілі з країни.
 
Тобто повторення історій його соратників, яким, за версією «грузинської команди», перед видворенням надягали мішки на голови, для екс-«губернатора» Одеської області не готують.
 
Навпаки, через ЗМІ для нього озвучують натяки на своєрідний «нульовий варіант». Суть його в тому, що Міхеїл Ніколозович в короткостроковий період добровільно залишає Україну, доки справа про «плівки Курченка» не набрала обертів.
 
Про деякі деталі даного сценарію, зокрема, пише РБК-Україна. З посиланням на джерело в таборі влади журналісти вказують — через кілька днів після звільнення Саакашвілі за особистою ініціативою здійснив візит у посольство Нідерландів.
 
«Він отримав пакет документів, які дозволяють йому виїхати туди. Але, як бачимо, він цього не зробив», — цитують журналісти інсайдера з провладної команди.
 
Тут варто нагадати, що громадянство цієї держави має дружина Саакашвілі, а сам Міхо нібито навіть отримав необхідну візу для в’їзду до цієї держави.
 
Наявність у колишнього президента Грузії права на отримання підданства Нідерландів і права проживання вже підтвердили голландські дипломати.
 
У таборі грузинської команди, втім, категорично спростовують плани Міхо на виїзд за межі України.
 
Але, якщо допустити, що візит Саакашвілі в посольство Нідерландів дійсно був своєрідним промацуванням ґрунту для підготовки добровільної еміграції лідера РНС, цей факт говорить багато про що. Але, поки що жодних різких рухів Міхеїл Саакашвілі не робить. Його «канікули» наразі тривають.