З 1 січня в Україні набувають чинності нові стандарти виробів з какао та шоколаду

27.12.2017
З 1 січня в Україні набувають чинності нові стандарти виробів з какао та шоколаду

Українське законодавство в галузі безпечності та якості продуктів харчування продовжують адаптувати до європейських стандартів.
 
Наказ Мінагрополітики №157 вводить у дію обов’язкові для всіх виробників вимоги до продуктів iз шоколаду та какао, що гарантують споживачу поінформованість та високу якість продукту.
 
За словами заступника Міністра аграрної політки Ольги Трофімцевої, Україна активізувала експорт шоколаду та виробів з нього до країн ЄС.
 
Лише за січень—жовтень поточного року продажі його за кордон виросли більш ніж на третину порівняно з 2016 роком і досягли 25,3 мільйона доларів США.
 
Приведення у відповідність якісного та кількісного складу, маркування, класифікації продуктів iз какао та шоколаду дозволить продукції вітчизняного кондитерського ринку ефективніше конкурувати з найкращими світовими аналогами як на внутрішньому ринку, так і за кордоном.
 
Наприклад, у темному шоколаді тепер обов’язково має бути не менше 35 відсотків какао-продуктів у перерахунку на суху речовину, а в молочному — понад 25, та не менше 14 відсотків молочних продуктів.
 
Білий шоколад має містити не менше 20 відсотків какао-масла та понад 14 відсотків молочних продуктів. Чітко прописані й вимоги до шоколадних цукерок та інших продуктів iз використанням шоколаду.
 
В разі невідповідності продукту цим вимогам, він не зможе називатись «шоколад» або «шоколадний». А матиме назву «солодкий батончик» або «глазурована цукерка».
 
Важливий комплексний підхід до управління безпечністю та якістю продуктів харчування.
 
Тому цей наказ, як і наказ щодо вимог до меду, наприклад, буде ефективно імплементований разом iз положеннями Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».