Суд дозволив розслідувати справу Онищенка без його присутності

22.12.2017
Нового оберту набрала в понеділок епопея у «справі Онищенка», котрого звинувачують у дер­жавній зраді, організації злочинного угруповання та корупції — суддя Солом’янського суду Києва Олександр Бобровник ухвалив рішення, котре нарешті дозволяє проводити заочне розслідування щодо розшукуваного в Україні нардепа Олександра Онищенка, який, до слова, у зрілому віці змінив ім’я, хоча був Алєксандром Раджабовичем Кадировим і є уродженцем Ростовської області. 
 
Слідство наполягає на заочному розслідуванні, про що заявив прокурор Андрій Перов, оскільки підозрюваний переховується від правоохоронців за кордоном.
 
Утік від українських правоохоронних органів у Європу Онищенко ще влітку 2016 року й мешкав у Бельгії та Німеччині. Лише після втечі парламентарії зняли з колеги депутатську недоторканність.
 
За останньою інформацією, наразі він перебуває в Іспанії, де також триває судовий процес, який розпочався 1 грудня, щодо його можливої екстрадиції, хоча сам Онищенко заявив, що ця країна надала йому політичний притулок, так само, як і його матері — Інесі Кадировій.
 
«Газовому королю», як називають Онищенка поза очі,  слідство інкримінує те, що в період із січня 2013-го по червень 2016 року члени його злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу (який вони купували в держкомпаній і перепродавали своїм же фірмам за заниженими цінами), на суму понад 1,6 млрд., унаслідок чого Укргазвидобування зазнало збитків на понад 740 млн. грн.
 
Клопотання про проведення спеціального досудового (заочного) розслідування стосується також п’яти ймовірних поплічників Онищенка, зокрема і його матері.
 
Минуле Онищенка-Кадирова досить промовисте. Він майстер спорту з боксу, за інформацією ЗМІ, має кримінальне минуле: входив до банди «Киселя», був «бригадним» — збирав рекетирську «данину» на Володимирському ринку Києва.
 
Наразі входить у рейтинг 200 найбагатших людей України, за даними на 2013 рік, мав статки, не менші за 65 млн. доларів.
 
Додамо, що адвокати Онищенка були проти заочного розслідування: «Така процедура бу­ла передбачена для трохи іншого складу злочинів. Але потім чомусь законодавець його вирішив розширити. Як на мене, це було помилкою. Я прошу відмовити у задоволенні такого клопотання», — сказав один із захисників гривневого мільярдера Олег Іщенко.