Мир засобами сили: Трамп виголосив нову стратегію нацбезпеки США

20.12.2017
Мир засобами сили: Трамп виголосив нову стратегію нацбезпеки США

Для президента Трампа економіка понад усе.

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп у понеділок, 18 грудня (вчора о другій ночі за київським часом), виступив з півгодинною програмною промовою, в якій оприлюднив нову стратегію національної безпеки країни.
 
У документі на 68 сторінках глава Білого дому сфокусувався на чотирьох основних напрямах: захисті країни, сприянні економічному процвітанню, демон­страції миру через силу та просування американського впливу в конкурентному світі.
 
«Ми усвідомлюємо, що слабкість — це найнадійніший шлях до конфлікту, а неперевершена сила — це найнадійніший засіб для захисту», — заявив Трамп, презентуючи стратегію у Вашингтоні.
 
Він також зазначив, що стратегія безпеки призведе до припинення встановлення обмежень на оборонні витрати країни.
 
Крім того, у стратегії національної безпеки «конкуруючими державами» для США названі Китай та Росія.
 
Водночас у документі оминається питання ймовірного впливу Росії на вибори президента США в 2016 році.
 
Трамп зазначив, що такі країни, як Росія, «використовують інформаційні інструменти у спробі підірвати легітимність демократій». 
 
«Своїм вторгненням до Грузії й України Росія продемонструвала готовність порушувати суверенітет держав регіону», — йдеться у стратегії.
 
Окремо Трамп наголосив на загрозах, які створює для США режим Північної Кореї. За словами глави Білого дому, Вашингтону доведеться реагувати на ядерну програму Пхеньяна.
 
Що стосується ситуації на Близькому Сході, то Трамп у своїй стратегії наголошує на спільному з Ізраїлем баченні вирішення конфліктів у регіоні.
 
У документі зазначається, що протягом поколінь ізраїльсько-палестинський конфлікт вважався тією перепоною, яка не дозволяла встановити мир та процвітання у регіоні.
 
«Сьогодні загрози, які становлять радикальні джихадистські терористичні організації, та загроза, яку становить Іран, створюють усвідомлення, що причиною проблем цього регіону є не Ізраїль. США знаходять все більше спільних з Ізраїлем інтересів у боротьбі проти спільних загроз», — йдеться у новій стратегії Трампа.
 
Також Трамп торкнувся питання захисту кордонів США, пообіцявши припинити «ланцюгову міграцію», коли до країни прибувають родичі іммігрантів, а також закрити «лазівки», що підривають зусилля, спрямовані на захист кордонів.
 
На відміну від свого попередника Барака Обами, який у своїй стратегії національної безпеки у 2015 році оголосив зміни клімату на Землі «невідкладною та зростаючою загрозою» нацбезпеці США, Трамп відмовився від такого визначення, натомість проголосивши прагнення країни стати «державою, що домінує в енергетичному секторі».
 
Крім того, американський президент назвав економічну безпеку частиною національної безпеки США.
 
За його словами, вперше економічну складову зараховують до аспектів національної безпеки країни.
 
Глава Білого дому також наголосив, що Вашингтон більше не миритиметься з «хронічними порушення торговельних угод».
 
Трамп також зробив випад у бік союзників, заявивши, що вони повинні платити за те, що США захищають їхню безпеку. Загалом, промова Трампа була витримана у притаманному йому дусі «Америка понад усе».