Казкові життєві орієнтири: що підготували київські театри для дітей

19.12.2017
Казкові життєві орієнтири: що підготували київські театри для дітей

Театр юного глядача презентував «Дюймовочку». (Фото театру.)

У Києві Театр юного глядача на Липках, Муніципальний академічний театр ляльок та Академічний (Замок на горі) презентують прем’єри. 
 
Тюгівці пропонують глядачам власне прочитання легендарної історії Ганса-Крістіана Андерсена «Дюймовочка» — музичну казку про милу, розсудливу, сильну духом і сповнену привітної енергії дівчинку-крихітку, на яку чекають пригоди, випробування, сюрпризи чарівного всесвіту. Усі герої, які зустрічаються на її шляху, змінюються на краще.
 
Конфлікт у виставі зосереджений не на боротьбі добра зі злом, а на різних світоглядах персонажів.
 
Над яскравими костюмами та оформленням «Дюймовочки» працював Олег Татаринов, а над пластично-танцювальними моментами — Ольга Семьошкіна.
 
Музику та тексти пісень створила композитор Вікторія Васалатій.
 
Режисер та автор сценічної версії Ірина Зільберман. Вона кілька років тому, до речі, вже втілювала «Дюймовочку» з акторами київських театрів на сцені Палацу Збройних сил України.
 
Цьогоріч постановник запропонувала колегам відновити її на сцені Театру юного глядача. 
 
— Мені здається, що в сучасних дітей зникли правильні життєві орієнтири, і це залежить не лише від виховання в родині, — розповідає Ірина Зільберман. — Я розмірковувала над цим не раз, адже й у мене є двоє онуків. Тож, коли бралася за втілення «Дюймовочки», наважилася трохи змінити сюжет відомої казки. Завдяки їй я спробую заповнити серця малечі добром та любов’ю. Даруйте за пафос, але прагну, щоб ця казка навернула глядачів на істинні цінності, щоб не двоїлися дитячі душі в сумнівах: що краще — духовне чи матеріальне.
 
У передноворічний період «Дюймовочку» можна подивитися 25, 26, 27 і 28 грудня.
 
Тим часом Муніципальний театр ляльок представляє першопрочитання казки «Королівська донька плаче за Місяцем» відомої англійської письменниці Елеонор Фарджон (першого лауреата дитячої «Нобелевської премії»). Виставу назвали «Принцеса на даху».
 
За її втілення взявся один із кращих режисерів лялькового театру, неодноразовий переможець «Київської пекторалі» — Михайло Урицький. 
 
Ця історія про маленьку і дещо вередливу Принцесу, котра вірить у те, що можна дотягнутися до Місяця. Але їй це ніяк не вдається.
 
Тому вона сідає на вершечок найвищого димаря найвищої вежі королівського палацу і... плаче.
 
Через це у королівстві починається суцільний безлад: правитель у розпачі, челядь звільняється, детективи ведуть розслідування, армія збирається на війну.
 
І навіть вогонь у головній пічці королівства згасає! Що чи хто врятує королівство і дістане Принцесі Місяць, можна буде взнати тільки завітавши на казку. 
 
Особливістю постановки «Принцеса на даху» є те, що всі ролі (а їх у виставі близько двадцяти) гратимуть дві актриси — Вікторія Завгородня та Оксана Горбатенко.
 
Такий вибір режисера продиктований, звичайно ж, майстерністю актрис, кожна з яких присвятила роботі в театрі все своє творче життя. А ще вистава буде своєрідним бенефісом — обидві виконавиці відсвяткували цього року 50-річний ювілей.
 
Варто додати, що у дні прем’єри — й особистий ювілей Михайла Урицького, 10 років служіння у Київському муніципальному академічному театрі ляльок!
 
Академічний театр ляльок (Замок на горі) запрошує на прем’єру 23 грудня: колектив представить мюзикл «Красуня і Чудовисько».
 
Сцена перетвориться на справжній середньовічний замок, в якому оживе давня легенда про кохання зачарованого Принца (Чудовиська) та красуні на ім’я Бель. Ця історія розпочалася саме напередодні Різдва... 
 
Одного дня самозакоханий Принц-красень відмовив старій жебрачці у прихистку від холоду. Жебрачка виявилась чаклункою і перетворила бездушного Принца на потворне Чудовисько.
 
Проте дала надію, залишивши троянду. Вона попередила, що коли з троянди впаде остання пелюстка, а серце Принца так і не відчує справжнє, взаємне кохання, бути йому чудовиськом довіку. Рятівницею, зрозуміло, стає Бель... 
 
Це мюзикл про те, що зовнішність часто може бути оманливою. А істинна краса будь-якої людини захована в її серці.
 
Інсценізацію до однойменної казки Г.-С. Вільньов та Ж-М. Бомон написала актриса Юлія Шаповал, яка гратиме по черзі з Ольгою Підвальнюк та Валентиною Корсунською-Марченко красуню Бель. Режисером постановки є Ігор Федірко. 
 

КВЕСТИ

Театр оперети до кінця місяця покаже яскраву прем’єру минулого сезону — музичну казку з філософським підтекстом «Пригоди Буратіно».
 
Основою вистави є відомі мелодії та пісні Олексія Рибнікова, що звучатимуть у виконанні симфонічного оркестру та артистів театру (виконання «наживо» українською мовою).
 
Режисером вистави є Михайло Урицький, диригентом — Сергій Дідок, балетмейстером — Анжела Гречановська. Меседж казки — ключ від свого щастя варто шукати. 
 
Окрім того, під час новорічних канікул Оперета пропонує батькам і вчителям індивідуальні замовлення на проведення пізнавально-розважальних квестів для груп дітей від 12 осіб.
 
Це новий проект закладу, який спеціально адаптований до новорічної тематики. Найменші діти (5-6 років) на квесті«Взимку до Нотної країни» шукатимуть нотки до Новорічної пісеньки.
 
Трохи старші — діти 7-8 років — на квесті «Фантастична зима у країні Чудес» збиратимуть музичні інструменти та складатимуть справжній музичний оркестр.
 
А ті, кому 9 -11 років, на квесті«Повернути Різдво — детективна історія» виконуватимуть важливу місію пошуку інформації про музичні традиції Різдвяних свят у різних країнах світу.