Мадридський «Реал» вдруге поспіль виграв Лігу чемпіонів

19.12.2017
Мадридський «Реал» вдруге поспіль виграв Лігу чемпіонів

Кріштіану Роналду зі штрафного забиває переможний м’яч у ворота бразильського «Греміо». (Фото з сайта fifa.com.)

Отримавши наприкінці року головні персональні нагороди світового футболу, португалець Кріштіану Роналду яскраво довів цілковиту обґрунтованість вибору, зробленого «Франс Футбол» та ФІФА, які нагородили півзахисника «Реалу» та збірної Португалії «Золотим м’ячем» та титулом «Найкращий футболіст планети» відповідно.
 
Саме завдяки майстерному удару Роналду зі штрафного мадридський «Реал» удруге поспіль виграв клубний чемпіонат світу, ставши при цьому першою командою з 1993 року (тоді це був Міжконтинентальний кубок), котрій удався такий тріумфальний «дуплет».
 
Встановивши спочатку своє домінування в Старому світі, у статусі чинного переможця Ліги чемпіонів, «королівський» клуб прибув до ОАЕ захищати титул клубного чемпіона світу.
 
У півфіналі підопічні Зінедіна Зідана не без проблем переграли місцеву «Аль-Джазіру» (2:1), дозволивши скромному опоненту навіть повести в рахунку.
 
Утім у заключному поєдинку турніру, в котрому іспанському гранду протистояв бразильський «Греміо», «вершкові» діяли на межі концентрації.
 
І нехай у поєдинку глядачі побачили лише один м’яч, перевага команди Зідана над найсильнішим колективом Південної Америки мала тотальний характер.
 
Загалом, за весь матч футболісти «Греміо» жодного разу не потривожили кіпера «Реалу» Кейлора Наваса.
 
Натомість «вершковим» для перемоги вистачило й одного влучання по цілі: для цього в їхньому складі є футбольний геній Роналду.
 
Варто зауважити, що результативним ударом відзначився Кріштіану й у півфіналі, коли зрівняв рахунок у матчі з найсильнішою командою ОАЕ.
 
Зауважимо, що своє право зіграти на клубному чемпіонаті світу «Аль-Джазіра» отримала як господар турніру, розпочавши свій турнірний шлях, умовно кажучи, з дальніх підступів.
 
У кваліфікаційному «плей-оф» чинний чемпіон ОАЕ здолав новозеландський «Окленд Сіті», після чого, так само мінімально (1:0), виграв чвертьфінал у японського клубу «Урава Ред Даймонд».
 
Відзначилися голом футболісти «Аль-Джазіри» й у наступній грі, але утримати мінімальну перевагу в протистоянні з майбутнім володарем чемпіонського кубка — «Реалом» — не змогли.
 
«Ми хотіли завоювати цей трофей і знали, що нам у фіналі протистоятиме хороша команда. «Реал» іще ніколи за рік не здобував п’ять трофеїв. Зідан сказав нам про це, і ми зарядили свої акумулятори, здобувши красиву перемогу», — сказав Роналду.
 
Двічі відзначившись на клубному чемпіонаті світу-2017, португалець у табелі кращих бомбардирів міжконтинентальних клубних баталій наздогнав лідера — бразильця Пеле, котрий у складі «Сантоса» свого часу забив «європейцям» сім м’ячів. 
 
«Вітаю «Реал» та його бразильців із перемогою у клубному чемпіонаті світу. Особливі вітання Роналду, котрий став другим гравцем після мене, кому вдалося на міжконтинентальному рівні (клубний чемпіонат світу/міжконтинентальний кубок) відзначитися сім разів. Відмінна компанія!» — написав у своєму «Твіттері» Пеле. 
 
Окремої уваги заслуговує й «швидкострільний» тренерський рекорд Зідана. За 23 місяці, котрі він очолює «Реал», французький наставник здобув із клубом вісім трофеїв — подібної переможної активності до нього ніхто не демонстрував. 
 

ТАБЛО

Клубний чемпіонат світу (ОАЕ). Фінал. «Реал» (Іспанія) — «Греміо» (Бразилія) — 1:0.
Матч за третє місце. «Аль-Джазіра» (ОАЕ) — «Пачука» (Мексика) — 1:4.
Півфінали. «Аль-Джазіра» — «Реал» — 1:2, «Греміо» — «Пачука» — 1:0.
Чвертьфінали. «Аль-Джазіра» — «Урава» (Японія) — 1:0. «Пачука» — «Відад Касабланка» (Марокко) — 1:0. «Плей-оф». — «Аль-Джазіра» — «Окленд Сіті» (Нова Зеландія) — 1:0.
 

ОВВА!

В українському футболі незабаром розпочнеться тестування системи відеоповторів, які в майбутньому мають стати регулярними помічниками рефері.
 
Як заявив президент ФФУ Андрій Павелко, для початку роботу перевірять на матчах підвищеної складності.
 
«Ми звернулися до Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB) із листом, в якому висловили бажання приєднатися до програми тестування системи «Відео асистент рефері (VAR)», — сказав Павелко.
 
Аби система запрацювала в Україні, національна федерація має виконати ряд вимог, які стосуються не тільки якості трансляцій та кількості телевізійних камер, а й питання кваліфікації арбітрів, які мають освоїти принципи роботи відеосистеми.