Україна опинилась серед країн-лідерів за кількістю загиблих від мін

15.12.2017
Україна опинилась серед країн-лідерів за кількістю загиблих від мін

Мінні поля на Донбасі — це смертоносна проблема України на роки.

Міжнародний рух за заборону протипіхотних мін у звіті від 14 грудня заявив, що Україна входить до низки країн із «високими втратами» від розриву мін.
 
«Через два десятиліття після укладення договору про заборону на використання протипіхотних наземних мін, нове використання зброї державами фіксується вкрай рідко. Країни продовжують свої зусилля, щоб зупинити трагедії від наземних мін до 2025 року. Однак, згідно з моніторингом, збройні конфлікти в Афганістані, Лівії, Україні та Ємені другий рік поспіль сприяють великим втратам, спричинених мінами, зокрема саморобними пристроями, які запускаються як міни, та іншими вибухонебезпечними рештками війни», — йдеться у звіті організації, який цитує «Радіо Свобода».
 
В організації вказують, що з жовтня 2016-го до жовтня 2017 року було зафіксовано використання в Україні протипіхотних мін, однак влада не використовувала їх у порушення своїх міжнародних зобов’язань.
 
«Міжнародний рух за заборону протипіхотних мін не отримав інформації про те, що українські урядові сили використовували протипіхотні міни в порушення Договору про заборону застосування мін в 2016-2017 роках. З 2014 року уряд України заявив, що не використовував протипіхотні міни в конфлікті і звинуватив підтримувані Росією сили у застосуванні наземних мін», — йдеться у звіті.
 
У документі вказується про «значні докази» в різних місцях «наявності протипіхотних мін радянського походження з маркуванням виробництва 1980-х років, а також протипіхотних мін iз маркуванням виробництва 2000-х років із зазначенням російського походження».
 
Міжнародний рух за заборону протипіхотних мін вказує, що українські військові гинули впродовж року від розриву протипіхотних мін, не зазначаючи точної кількості.
 
Згідно з повідомленням, загалом через протипіхотні міни впродовж останнього року у світі загинули щонайменше 2089 людей, понад 6,5 тисячi були поранені. Водночас 42 відсотки цивільних жертв — неповнолітні.
 
Нагадаємо, що 1997 року був укладений Оттавський договір про заборону протипіхотних мін, який набув чинності в 1999 році. Його ратифікували 162 країни, не підписали, зокрема, Китай, США та Росія. А от Україна є країною-учасницею угоди.
 
І хоча на адресу українського уряду не лунає звинувачень щодо порушення Оттавського договору, мінні поля на Донбасі є. І це смертоносна проблема України на роки.
 
Місія ООН вивчить можливість розмінування Донбасу. Велика Британія виділить два мільйони фунтів стерлінгів на розмінування Донбасу.