У Нацполіції збираються створити окремий підрозділ для боротьби з оргзлочинністю

15.12.2017
Поліція, яка порівняно недавно замінила міліцію, намагається реформуватися в усіх напрямах своєї діяльності.
 
Так, під час робочої наради керівництва Нацполіції України та представників Посольства США в Україні начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін представив нову концепцію, яка для покращення ефективності роботи поліції у питаннях, пов’язаних із важкими злочинами, передбачає злиття функцій двох підрозділів кримінальної поліції — Департаменту карного розшуку та Департаменту кримінальної розвідки.
 
«Ми пропонуємо, не ламаючи структури кримінальної поліції, ввести основний практичний оперативний підрозділ, який займатиметься основним тактичним завданням — боротьбою з організованою злочинністю», — зазначив він.
 
У свою чергу голова Нацполіції України Сергій Князєв наголосив, що створення окремого підрозділу стане дієвим інструментом у налагодженні ефективної та реальної роботи поліції у боротьбі з організованою злочинністю.
 
«Це дасть змогу оптимізувати роботу Департаменту карного розшуку, працівники якого діють переважно «від місця злочину» — тобто працюють над розкриттям злочинів, скоєних в умовах неочевидності. А Департамент кримінальної розвідки працюватиме «від особи» — документуючи злочинну діяльність кримінальних «авторитетів» та очолюваних ними ОЗГ», — зазначив очільник Нацполіції.
 
Під час наради її учасникам продемонстрували спрощену структуру підрозділу. Вона буде максимально ефективною та дозволить мінімізувати кількість керівних посад, натомість збільшивши кількість оперативних працівників.
 
Представники Посольства США в Україні підтримали ідею створення такого підрозділу.
 
А у «Фейсбуці» В’ячеслав Аброськін емоційно додав: «Злодії в законі» та інша нечисть, які уявили себе «царьками» злочинного світу, раптом забули своє місце та непорушний закон — «злодій повинен сидіти в тюрмі».
 
І наголосив, що цей підрозділ має стати дієвим інструментом у боротьбі з організованою злочинністю. Мета створення цього підрозділу — зупинити безкарність та зростання кількості злочинних спільнот, документувати дійсно злочинних «авторитетів», «злодіїв у законі», які впливають на всі сфери життєдіяльності нашої держави.
 
Додамо, що за 11 місяців 2017 року підрозділи кримінальної поліції виявили і задокументували злочинну діяльність 168 організованих злочинних угруповань, які спрямовані до суду.
 
Для порівняння: у 2016-му виявлено 101 таке озброєне злочинне угруповання. Як стверджує керівництво Нацполіції, задокументовано злочинну діяльність дійсно впливових угруповань. Тож вочевидь настав час, коли діяльність такого підрозділу, який невдовзі буде сформовано, є вкрай затребуваною.