Невдалий старт: українські хокеїсти практично «всуху» програли збірній Казахстану

15.12.2017
Невдалий старт: українські хокеїсти практично «всуху» програли збірній Казахстану

Після провального домашнього ЧС-2017 ІА на товариські поєдинки проти Казахстану на заміну ветеранам тренерський штаб «синьо-жовтих» покликав для перегляду цілу низку нових виконавців. (Фото з сайта uhl.com.ua)

Часи, коли національна хокейна збірна грала в елітному дивізіоні, все більше залишаються в минулому.
 
Сказати ж, коли в українських хокеїстів з’явиться бодай шанс на те, аби реально претендувати на участь у чемпіонаті світу за участі найсильніших команд планети, видається справою проблематичною, адже наразі жодних ознак прогресу вітчизняний хокей не демонструє.
 
І якщо на початку 2017 року, коли Україна готувалася до участі в ЧС у дивізіоні ІА, у серцях вітчизняних шанувальників хокею ще жевріла надія побачити «синьо-жовтих» у хокейній еліті, то після провалу домашнього «мундіалю», вильоту в третій за силою дивізіон, а також скандалу з «договорняком», причетними до якого (нехай навіть на папері) виявилися двоє гравців нашої збірної, стало зрозуміло, що нинішній рівень наших збірників — це балансування між дивізіоном ІА та ІВ.
 
Упродовж минулого тижня в Броварах національна збірна під керівництвом Олександра Савицького провела свій перший етап підготовки до головного старту сезону — чемпіонату світу в дивізіоні ІВ, який наприкінці квітня 2018 року відбудеться в литовському Каунасі.
 
За останні сім років це буде вже третя участь української команди в турнірі подібного рівня.
 
На двох попередніх «мундіалях», проведених у третьому за силою дивізіоні планети, «синьо-жовті» здобували загальні перемоги, отримуючи разом з ними й підвищення в класі.
 
Вочевидь подібного результату прагнутимуть наші хокеїсти й на майбутньому ЧС в Литві, де суперниками української команди разом з господарями будуть збірні Японії, Естонії, Хорватії та Румунії.
 
Процес підготовки до основного старту сезону Олександр Савицький розпочав із масштабного експерименту, викликавши на навчально-тренувальний збір, який у підсумку віншували два матчі з Казах­станом, чималу кількість новачків.
 
Як відомо, нинішній український чемпіонат проходить у форматі молодіжної першості. Так от, одразу 18 представників УХЛ опинилося в розширеному списку наставника на броварський НТЗ. Загалом же перелік збірників, які готувалися до поєдинків з казахами, налічував 28 осіб.
 
«Маємо п’ять п’ятірок та трьох воротарів. Задіємо всіх. Хтось вийде на лід в одному матчі, хтось зіграє обидва поєдинки проти Казахстану. Сподіваємося, що хлопці проявлять себе й додадуть наставникам головного болю, коли вирішуватиметься питання з викликами на наступні тренувальні збори та чемпіонат світу», — заявив перед першим контрольним стартом сезону Савицький.
 
Наскільки переконливими здалися наставнику збірної України молоді вітчизняні збірники в матчах із хокеїстами Казахстану, більшість яких представляли один клуб — «Номад» із Астани, котрий, до слова, є дочірньою командою казахського представника в КХЛ, «Бариса», — сказати складно, оскільки в обох поєдинках на льоду броварського «Терміналу» домінували переважно гості.
 
У першому матчі, який завершився з рахунком 1:5, відшукати світлі моменти в діях «синьо-жовтих» узагалі проблемно, адже програли наші хлопці супернику не тільки в усьому матчі, а й у кожному з трьох періодів.
 
Дещо більше змістовного хокею було в другому матчі, в якому вітчизняним хокеїстам удалося зіграти «на нуль» одразу дві 20-хвилинки, щоправда, від загального фіаско — 0:3 — це команду Савицького не врятувало.
 
Загалом вийшло так, що за два поєдинки у ворота казахів наші хлопці закинули лише одну шайбу, автором якої став Іван Савченко з «Донбасу».
 
Нагадаємо, що в квітні на київському «мундіалі» українські та казахські хокеїсти боролися за путівку до хокейної еліти. Їхнє очне протистояння, яке пройшло в доволі гострій боротьбі, завершилося з рахунком 4:2 на користь збірної Казахстану, проте підвищитися в класі вона в підсумку не змогла. 
 

ВЕРДИКТ

Міжнародний олімпійський комітет наклав довічну дискваліфікацію на шістьох хокеїсток збірної Росії, котрих звинуватили в порушенні антидопінгових правил на Олімпіаді-2014 в Сочі. При цьому результат російської команди, котра на домашніх Іграх стала шостою, анульовано.
 

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Казахстан — 1:5 і 0:3.
  * * *
Молодіжний чемпіонат світу в дивізіоні ІВ. Італія — Україна — 2:3. Україна — Норвегія — 1:2 Б.