Фахівці Держпрод­споживслужби провели відеоконференцію з представниками Єврокомісії

13.12.2017
Налогодити міжнародну торгівлю дистанційно у наші дні здатні не лише приватні, а й державні структури.
 
Свіже тому підтвердження — відеоконференція фахівців Держпрод­споживслужби включно з ії головою, Володимиром Лапою, з представниками Європейської Комісії.
 
Днями вони обговорили варіанти співробітництва задля активізації взаємної торгівлі та наближення вітчизняного законодавства до норм ЄС.
 
Зокрема, розглядали форми сертифікатів на продукти харчування та проект нової редакції наказу Мінагрополітики «Про затвердження вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин, їх репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження та продуктів, не призначених для споживання людиною».
 
Очікується, що ця віртуальна зустріч прискорить узгодження двосторонніх форм сертифікатів щодо харчових продуктів.
 
Харчова галузь для України поки що лишається одним із найефективніших експортноорієнтованих підрозділів із доданою вартістю.
 
За даними Державної служби статистики, у січні-жовтні 2017 року загальна реалізація продукції харчової промисловості склала 364,8 мільярда гривень. А це 21,2 відсотка від усієї національної промислової продукції.
 
Традиційно, найбільша частка припадає на виробництво олії та тваринних жирів, яких було реалізовано на 103,9 мільярда гривень — 6 відсотків від загального обсягу промисловості.
 
За іншими позиціями харчової переробки за десять місяців 2017 року, згідно з інформацією прес-служби Мін­агрополітики, було реалізовано: м’яса та м’ясних продуктів — на 50,7 млрд. грн., молочних продуктів — на 42,7 млрд. грн., хліба, хлібобулочних і борошняних виробів — на 25 млрд. грн. (1,5% від промисловості), інших харчових продуктів — на 46,4 млрд. грн., напоїв — на 38,8 млрд. грн. (2,3% від промисловості).
 
У січні-жовтні обсяг реалізованої харчової продукції за межі країни склав 99,5 млрд. гривень. А це більше ніж четверта частина (27,3 відсотка) від усієї продукції харчової промисловості.