У Японії боротимуться з трудоголіками за допомогою дрона

12.12.2017
Якщо в радянські часи головною проблемою було, як утримати працівників на роботі (пам’ятаєте сумнозвісні «рейди» часів Андропова кінотеатрами в робочий час?), то в сучасній Японії працедавців турбує зовсім інше питання — як змусити трудоголіків не заси­джуватися надто довго на роботі.
 
Річ у тім, що для Японії це справжня проблема — через перенавантаження у багатьох працівників, які перебувають у по­стійному стресі, стається ранній інфаркт або інсульт.
 
Смерть на робочому місці стала настільки поширеним явищем, що навіть отримала назву «кароса».
 
Для боротьби з перенавантаженнями компанія Taisei розробила дрон, який після завершення робочого дня літатиме офісами і шукатиме тих, хто засидівся.
 
Знайшовши такого трудоголіка, апарат вмикатиме у нього над вухом японську версію старовинної шотландської пісні AuldLangSyne.
 
Цю мелодію часто вмикають у місцевих закладах, щоб сповістити своїх клієнтів, що скоро зачиняються.
 
Паралельно з цим дрон вестиме записи на камеру, щоб зранку керівники офісу змогли перевірити, хто коли пішов iз роботи.
 
За словами розробників, дрон можна буде взяти в оренду зі щомісячною оплатою. Послуга буде доступна вже у квітні 2018 року і, судячи з усього, матиме неабиякий попит.
 
Бо японцям простіше прогнати робітника додому, ніж потім оплачувати йому лікарняний. Адже хворіти, як у нас, так i в Японії, — надто дороге задоволення.