Театр Раду Поклітару об’їде півкраїни з балетом «Лускунчик»

08.12.2017
Театр Раду Поклітару об’їде півкраїни з балетом «Лускунчик»

«Лускунчик» Театру «Київ Модерн-балет». (Фото з сайта kmbtheatre.kiev.ua.)

Цими вихідними відкривають марафон казок у Києві унікальні за своєю специфікою колективи — Експериментальна майстерня «Театр маріонеток» і Театр «Київ Модерн-балет».
 
Їхні постановки є лауреатами престижної театральної премії «Київська пектораль».
 
У неділю, 10 грудня, на сцені Міжнародного центру культури і мистецтв відбудеться показ однієї з найоригінальніших постановок відомого балетмейстера Раду Поклітару — балету «Лускунчик» на музику Петра Чайковського.
 
Це нетривіальне сучасне переосмислення знаного всім сюжету, в якому добра різдвяна історія трансформується у містичну фантазію.
 
І величезні миші, які загрожують щастю закоханих, зрештою стануть їхніми найкращими друзями.
 
На відміну від людей, які повільно, але невблаганно ведуть головну героїню до непомітної та страшної смерті. 
 
Балет «Лускунчик» Раду Поклітару — це стильне поєднання яскравих костюмів, оригінальних декорацій, артистизму висококласних танцівників і цікавих режисерських знахідок.
 
«Перечитавши казку Гофмана «Лускунчик і Мишачий король», я був вражений наскільки точно, пронизливо, а часом і безжально великий романтик аналізує рухи дитячої душі, — зізнається балетмейстер. — Його дослідження знімають умовну ідеалізацію з психології дитини й дозволяють набагато глибше зазирнути в очі тому диву, що зветься «Дитинство». 
 
Модерновий балет «Лускунчик» Поклітару на початку місяця глядачі мали змогу подивитися у Сумах. Через кілька днів, а потім після православного Різдва його покажуть в Одесі.
 
Також у проміжку аж до 2 лютого заплановані покази у Львові, Полтаві, Чернівцях, Вінниці, Харкові, Чернігова, Запоріжжі і Кам’янському. А 13 січня встигнуть ще раз відіграти постановку в Києві.
 
Тим часом, у рамках «Зимової країни» на території Експоцентру в столиці 9 грудня можна подивитися виставу «Хто розбудить Сонце?».
 
Режисер снігової фантазії на музику Антоніо Вівальді — Михайло Яремчук, засновник, художній керівник, режисер усіх вистав і автор кожної ляльки Театру маріонеток.
 
Його вистави вирізняються візуальною казковістю маріонеток, лаконічним, продуманим до найменших дрібниць сценічним оформленням. Актори є повноправними творцями дійства, тож режисер ніколи не ховає їх на сцені, а навпаки, наче Богів, возвеличує над ляльками.