На два «кусь-кусь»: рецепт дрібних пиріжків нашвидкуруч

06.12.2017
На два «кусь-кусь»: рецепт дрібних пиріжків нашвидкуруч

Крихітки-пиріжки. (Фото Ірини ЯНИШИН.)

«У таку погоду дуже смакує щось тепленьке, смачненьке з духовки, — каже Ірина Янишин iз Дрогобича, знайома нам викладач музики і «за сумісництвом» — порадниця у світі смаколиків. — Можна до чаю, а можна до горнятка гарячого борщику — пиріжки з капустою та грибами, малесенькі, на два кусь-кусь) але ду-у-же смачні).
 
 
Особливо рекомендую спосіб формування, ще ніколи я так швидко не готувала пиріжечки (а вийшло їх дві великі бритванки, 57 штучок)».
 
 
Отож, що потрібно. Для тіста: 300 мл тепленького молока, 2 великі яйця, 60 г масла (розтопити, охолодити), 2 чайні ложки солі, 2 чайні ложки цукру, 560-600 г борошна, 10 г сухих або 20 г свіжих дріжджів (я дала пакетик сухих — 11 г).
 
Тісто замішувала в хлібопічці — на дно рідкі складники, зверху — мука і дріжджі, масло під час замісу. Готове тісто залишити на годину підростати.
 
Начинка: 1 середня капустина, 1 склянка вже відварених грибів, 2 цибулини. Капусту подрібнити любим зручним способом (я потерла на насадці-терці з великими вічками на м’ясорубці) , відварити до готовності, відцідити на друшляк.
 
Цибулю дрібно порізати і підсмажити до золоти­стого кольору, додати відварені і дрібно посічені (чи змелені) гриби і капусту, протушкувати разом, щоб випарити вологу. Охолодити.
 
(До речі, можна зробити начинку з відвареної квашеної капусти таким же чином, буде теж дуже смачно).
 
Тісто ділим на дві частини, начинку — на 4. Розкачуємо половину тіста у великий прямокутник, розрізаєм уздовж навпiл.
 
Викладаємо по частині начинки, загортаємо рулетиками і, найцікавіше — за допомогою міцної нитки ріжемо трошки навскіс (нитку підкладаєм під низ і перехрещуємо зверху). З другою половиною тіста робим те ж саме).
 
Пиріжки викладаємо на деко,  застелене пергаментом, залишаємо підрости на 30-40 хвилин, змащуємо розтопленим маслом (50 г) і посипаємо маком (кмином чи кунжутом). Пекти при 200 градусах 20 хвилин. 
 
Обов’язково спробуйте!