Салат-бар: як перевершити Люсьєна Олів’є

06.12.2017
Салат-бар: як перевершити Люсьєна Олів’є

Салат може розказати про кулінарну майстерність кухаря.

Різдвяно-новорічні свята невпинно наближаються, і в кулінарних спільнотах господині все жвавіше обговорюють святкове меню, діляться рецептами, запитують порад і у відповідь цілими оберемками роздають власні рекомендації.

 

Тема салатів — однозначно топова, і тон їй задав, не повірите, — улюбленець новорічних салатів — олів’є.

 

Дехто каже, що олів’є готувати вже неоригінально, дехто — що без нього свято не свято, дехто пропонує замінити деякі інгредієнти, дехто — замінити більшість інгредієнтів, тобто змінити салат практично до невпізнаваності, але нехай його наявність буде зарахована гостями.

 

Те саме стосується і оселедця під шубою — думки тримаються на рівні 50х50.

Отож, бути чи не бути цим салатам — слово за вами. Головне — в них має бути щось ваше: якийсь спеціально підібраний інгредієнт чи оригінальна сервіровка, чи гарна святкова легенда.

Бо просто їсти за святковим столом — банально і нецікаво. 

До речі, щоб вільніше і натхненніше експериментувалося, треба знати, що вищезгадуваний салат олів’є вже й так дійшов до нас змінений до невпізнаваності ще в радянський період.
 
Його оригінал включав у себе рябчиків і ракові шийки.
 
У книжці П. П. Александрової «Настанови до вивчення основ кулінарного мистецтва» 1897 року говориться, що для приготування цього салату на одну особу потрібно половина рябчика, свіжий огірок, 3 ракові шийки, півсклянки ланспіка (щось на кшталт холодцю, ще ми його називаємо заливним), 5 оливок, чайна ложка каперсів, кілька листочків салату латук, півтори ложки майонезу провансаль. 
 
За книжкою, щоб його приготувати, потрібно «нарізати бланкет філе смаженого доброго рябчика і змішати з бланкетами відвареної, нерозсипчастої картоплі та скибочками свіжих огірків, додати каперсiв та оливок і залити великою кількістю соусу провансаль iз додаванням сої кабуль.
 
Остудивши, перекласти в кришталеву вазу, оформити раковими шийками, листками салату латук і рубаним ланспіком. Подавати дуже холодним.
 
Свіжі огірки можна замінити великими корнішонами. Замість рябчиків можна брати телятину, куріпку і курку, але справжня закуска олів’є готується неодмінно з рябчиків». 
 
Бачите, справа набуває спрощення, якщо дочитати рецепт, бо можна рябчиків, приміром, замінити телятиною.
 
Що таке соя кабуль — і досі точаться дискусії серед кулінарів, але перемагає думка, що це своєрідний соус для вишуканих салатів, а саме змішані разом оцет, гірчиця і бульйон — тобто практично майонез, але приготований в домашніх умовах, не дуже жирний.
 
Ось так кулінарний шедевр Люсьєна Олів’є змінюється в процесі його створення, і нема цьому краю. Тому можна і собі долучитися до історії олів’є, а можна придумати власний салат або приготувати його за порадами кулінарних майстрів. 
 
Тернополянка Ірина Любінецька пропонує простий і смачний салат iз курки, можна спробувати, приміром, і його.
 
Потрібно куряче філе зварити і порізати кубиками (не дуже маленькими), замаринувати (для маринаду — французька гірчиця і соєвий соус класичний) дати постояти хоч iз годинку.
 
Помідор порізати великими кубиками, приблизно як курку. Сир голландський потерти на грубій тертці. І все — дуже смачний салат готовий! 
 
На тарілку викладаємо велику купку курки, біля неї в коло другу купку помідора і велику купку тертого сиру. Посередині майонез і кругом майонезу посипала дрібно нарізану зелену цибульку для смаку і декорації.
 
Салат на столі вимішується. Соєвий соус+французька гірчиця дає цим інгредієнтам чудового смаку.
 
Наталя Панченко з Житомирщини пропонує ананасовий салат. Треба буде ще філе курки (ціла грудка, обсмажити до готовності на олії), ананаси консервовані шматочками, сир твердий — 300 г, 2 зубчики часнику, сіль, кукурудза консервована — банка, заправити майонезом або домашнім йогуртом. Маємо новий салатик!
 
Львів’янка Орися Граб-Ковалюк каже, що рідні оцінили смак її салату зі свинячого серця. 
 
Берете 3 свинячі серця (приблизно по 40 грн за кг у нас у Львові, уточнює про всяк випадок Орися), 500 г печериць.
 
Серця помили, порізали на менші шматки і потушкували в духовці. Я додала водички, солі, перцю, лавровий лист — і в жаротривкий посуд десь на 1,5 години.
 
Тим часом почистили печерички і порізали середньою соломкою, потушкували без олії на сковороді, вогонь середній.
 
Остигле серце порізати дрібною соломкою, додати остиглі печериці, три яйця відварені порізати кубиками, майонез, цибулька, сіль, перець і трохи свіжої петрушки. 
 
Мар’яна Гудзь iз Тернопільщини вчить, як приготувати печінковий салат, треба занотувати і також приготувати, має бути смачно!
 
Інгредієнти: 0,5 кг курячої печінки, цибулина, 2 морквини, 3 яйця, 4 столові ложки кукурудзи, майонез, сіль, пе­рець, олія.
 
Печінку відварити, тим часом пасеруємо дрібно порізану цибулю і потерту моркву на олії. Охолоджуємо.
 
Печінку ріжемо смужками, яйця — кубиками, додаємо кукурудзу і моркву з цибулею, спеції і все вимішуємо з майонезом! 
 
Приємних салатових експериментів! 
 
Смачного!