Нерятівний дах: як СБУ затримувала Саакашвілі (фото)

06.12.2017
Нерятівний дах: як СБУ затримувала Саакашвілі (фото)

Саакашвілі затримали на даху і конвоювали до мікроавтобуса.

Епопея з протестними акціями в Україні колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, швидше за все, добігає кінця.

 

Після того як з України депортували до Грузії десятки соратників Міхо, дійшла черга і до лідера «Руху нових сил».

 

Сьогодні вранці квартиру Саакашвілі в центрі Києва взяли штурмом бійці спецпідрозіділу СБУ «Альфа», а житловий квартал у районі Володимирської гірки було очеплено Нацгвардією.

 

Спроби Міхо врятуватися на даху будинку були марними – колишнього «губернатора» Одещини таки затримали.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, незрозуміло було лише одне: чи Саакашвілі спробують судити в Україні нібито за «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності» (а це від трьох до п’яти років «колючки») чи екстрадиюють до Тбілісі, де він фігурує у кількох кримінальних справах. 

Не всяка «криша» рятівна 

Отже, у вівторок пану Саакашвілі довелося прокинутися раніше через несподіваних гостей.
 
Як повідомив його соратник, колишній заступник Генпрокурора України Давид Сакварелідзе, силовики ламали двері за адресою по вулиці Костьольна, 7, кв 32.
 
Після чого в квартирі розпочали обшук, тоді як Міхо виліз на дах будинку, вочевидь, щоб уникнути затримання. 
 
До будинку оперативно прибули не лише соратники Саакашвілі, а й журналісти. На численних світлинах видно, як Міхо з даху погрожує кулаком у бік правоохоронців, утім уникнути затримання йому не вдалося.
 
 
До помешкання намагалися потрапити адвокат політика і народні депутати Юрій Дерев’янко і Віктор Чумак, але марно. 
 
Згодом Саакашвілі вивели з будинку в наручниках співробітники СБУ та Генпрокуратури. За інформацією адвоката Руслана Чорнолуцького, якого так і не пустили до Саакашвілі, правоохоронці вручили політику підозру у сприянні поваленню державного режиму.
 
СБУ лаконічно повідомила, що спільно з ГПУ затримала Міхеїла Саакашвілі за статтею про «сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності». За цією статтею йому загрожує від трьох до п’яти років ув’язнення.

Коли бус пробуксовує

У той же час протестувальники під будинком Саакашвілі заблокували мікроавтобус, до якого посадили політика. На місці події відбувалася штовханина, кілька десятків людей утворили живий щит.
 
 
Відтак бусик силовиків зміг доїхати лише до вулиці Трьохсвятительської біля «Українського дому» і зупинився. Навколо одразу розпочався мітинг і нові сутички між прихильниками затриманого і силовиками.
 
Протестувальники перекривали рух навіть сміттєвими баками та вигукували гасла «Волю Міхо»!, «Ганьба!» тощо.
 
А згодом також спустили шини і розбили лобове скло в автомобілі з Саакашвілі.
 
Долучилися й окремі нардепи, які заблокували виїзд ще й своїми автівками. Дуже скоро справа дійшла до сутичок поліції з активістами, під час яких правоохоронці застосували сльозогінний газ. Після цього активісти збудували невелику барикаду із шин і гілок.
 
До протестувальників приєднались народні депутати Віктор Чумак, Сергій Лещенко, Андрій Іллєнко, Вікторія Войціцька, Олег Березюк.
 
Стримати протестувальників намагалися чотири шеренги Нацгвардії та представники інших силових відомств. 

Із младоолігархом знайомий? 

Водночас Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Мiхеїл Саакашвілі отримував гроші від бізнесмена-втікача часів президентства Януковича, так званого младоолігарха Сергія Курченка для захоплення влади в Україні. 
 
За словами Луценка, Генпрокуратура зафіксувала отримання близько півмільйона доларів від Курченка представником Саакашвілі Северином Дангадзе.
 
Мовляв, у ГПУ є аудіо- та відеодокази отримання грошей від Курченка.
 
Тож Луценко продемонстрував відповідне відео під час брифінгу. Зокрема, на відео є розмови по телефону Саакашвілі, Северина Дангадзе, довіреної особи Курченка.
 
«Оприлюднюю 1 частину операції СБУ і Генеральної прокуратури зi зриву плану реваншу прокремлівських сил в Україні. Це стосується співпраці низки політиків, у першу чергу Міхеїла Саакашвілі, з членами злочинного угруповання Януковича, у першу чергу Сергія Курченка, за гроші яких Саакашвілі та наближені до нього особи проводили фінансування ініційованих ними акції протесту, метою яких було захоплення державної влади в Україні», — сказав Луценко.
 
Крім того, за його словами, акції Саакашвілі мали на меті сприяти зупиненню кримінального переслідування членів злочинного угруповання Януковича—Курченка та допомогти «відновити контроль над активами, які вони придбали свого часу в Україні у кримінальний спосіб».
 
У свою чергу, один з грузинських адвокатів Саакашвілі Бека Басілія припускає, що за затриманням його клієнта в Києві може послідувати його екстрадиція до Грузії.
 
«Настільки незаконні дії української влади, що вони цілком можуть екстрадувати Саакашвілі до Грузії, де проти нього в суді ведуться кілька судових процесів», — сказав пан Басілія. 
 
За словами юриста, зараз у прискореному порядку розглядаються в суді справи про перевищення Саакашвілі службових повноважень.
 
Зокрема, справа про дострокове помилування на посаді президента Грузії чотирьох затриманих співробітників поліції, засуджених за вбивство співробітника банку Сандро Гіргвілані.
 
«Прокуратура прямо заявила, що до кінця грудня у цій справі буде винесено вирок. Процеси в Україні підозріло збігаються з цим судовим процесом проти Саакашвілі в Грузії», — сказав Басілія.
 
Голова юридичного комітету парламенту Грузії Ека Беселія розповіла журналістам, що екстрадиція Саакашвілі до Тбілісі може відбутися в рамках двостороннього міждержавного співробітництва.
 
«Наскільки я знаю, вимога щодо екстрадиції Саакашвілі була надіслана як Міністерством юстиції, так і прокуратурою українській стороні. У Грузії раніше судом в одній із порушених проти нього справ було винесено рішення про його затримання і попереднє ув’язнення в разі появи на грузинській території», — сказала пані Беселія. 

ДО РЕЧІ

У Представництві Європейського Союзу в Україні сподіваються, що слідство у справі екс-голови Одеської облдержадміністрації, лідера партії «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі відповідатиме вимогам чинного українського законодавства.
 
«Ми в курсі того, що відбувається зараз iз паном Саакашвілі. Ми також уважно слідкуємо за цим випадком і маємо надію, що слідство відбудеться вчасно і згідно з усіма вимогами закону», — повідомили у прес-службі Представництва ЄС в Україні.
 
При цьому Представництво ЄС закликає органи влади, щоби не дійшло до порушення основних прав пана Саакашвілі.