«Солодка» пастка: як не стати жертвою цукрового діабету

05.12.2017
«Солодка» пастка: як не стати жертвою цукрового діабету

Фізичні навантаження допоможуть «утекти» від діабету.

Ще якихось двадцять-тридцять років тому діагноз «цукровий діабет» зустрічався доволі рідко в картках пацієнтів.
 
 
А сьогодні цю підступну хворобу діагностують у рази частіше: кожні 15 років, кажуть лікарі, кількість хворих на цукровий діабет в Україні подвоюється.
 
 
Згідно з офіційними даними, майже 1,2 мільйона українців мають цукровий діабет.
 
 
Але реальна цифра набагато більша, стверджують фахівці. Адже на кожен випадок зареєстрованого діабету припадає один-два випадки невиявленого захворювання.
 
 
Багато хворих навіть не здогадуються про свою недугу. 
 
Така картина — не лише в Україні. Світ також б’є на сполох через стрімке поширення цукрового діабету.
 
Адже їжа сучасної людини стала більш вишуканою, рафінованою, калорійною, а фізичних навантажень стає дедалі менше.
 
І організм дає збій — обмін речовин порушується, підшлункова залоза не виробляє у достатнiй кiлькостi гормон iнсулiн, через що клiтини не засвоюють глюкози, відповідно рівень цукру в крові зростає.
 
Йдеться передусім про діабет другого типу, який ще називають хворобою способу життя.
 
Лікарі наголошують: понад 80% випадків «набутого» діабету ІІ типу можна уникнути завдяки зміні способу життя, якщо вчасно виявити проблему на ранній стадії, наприклад, коли у людини переддіабет.
 
А чи маєте схильність до хвороби особисто ви? Це допоможе з’ясувати щойно запущений у мережу відеотест (пройти його можна за посиланням doitnow.com.ua).
 
Опитуваному пропонують різні життєві ситуації i перелік дій у цих ситуаціях.
 
Потім оцінюють стійкість до стресу, харчові уподобання, шкідливі звички, фізичну активність, спадковість — за цими показниками й робиться висновок про те, наскільки цукровий діабет загрожує конкретно цій людині.
 
А якщо ризик високий, то віртуальний лікар одразу запропонує записатися на аналіз у найближчий лабораторний центр. 
 
Ініціатори проекту пояснюють: темп життя зростає, у людей залишається зовсім небагато часу для того, аби відвідати лікаря, а інтернет і соціальні мережі розвиваються шаленими темпами.
 
За даними Google Consumer Barometer, 61% українців користуються інтернетом, із них 85% — щодня.
 
Тому зупинилися саме на такому способі перевірити себе онлайн. Може, цей нестандартний крок підштовхне населення замислитися, приділити увагу собі та перевірити, чи є ризики розвитку хвороби, наслідками якої можуть бути інвалідність і навіть сліпота. 
 
«Прикро, але українці ніби живуть за уявною ширмою, зосереджуючи увагу на своєму кар’єрному зростанні, плануванні відпочинку чи покупці нового смартфона. У людей немає простої культури піклування про своє здоров’я — і це факт! — каже лікар-ендокринолог Віта Галицька.
 
— А тим часом три з чотирьох українців живуть із діабетом чи переддіабетом і навіть не здогадуються про це. До нас на обстеження приходять, здавалося б, повністю здорові люди. І в них діагностується підвищений рівень цукру в крові, бо, виявляється, діабет мав хтось із родичів. А це — один із факторів ризику. Вчасно виявити проблему і попередити ускладнення просто. Це і є повага до себе».
 
За словами фахівців, найчастіше хвороба вражає жінок. У групі ризику — й люди з надмірною вагою. Діабет II типу у більшості випадків розвивається після сорока років (діабет I типу зазвичай діагностують у віці до 40-ка).
 
Проте хвороба «молодшає»: трапляються випадки, коли діабет II типу виявляють навіть у підлітків, хоча раніше такого не було!
 
Тому так важливо оцінити ризики й озброїтися знаннями. За результатами тесту опитаному пропонується записатися в онлайн-школу діабету.
 
Там користувач зможе напряму контактувати з лікарем, отримувати поради щодо харчування та здорового способу життя. Людині з переддіабетом це допоможе уникнути хвороби, а хворому — навчитися жити зі своєю хворобою. 
 

ДО РЕЧІ

Як не потрапляти в «солодку» пастку?
 
Лікарі помітили, що з віком солоденького хочеться більше, ніж замолоду. І ласунами у віці за сорок нерідко стають навіть ті, хто раніше був геть байдужим до солодощів.
 
А це якраз той вік, коли збільшується й ризик «заробити» діабет. Окрім того, солодка залежність чимось схожа на наркотичну: чим більше їси, тим більше хочеться, аж доки міцно не присядеш на «солодку» голку.
 
Позбутися залежності від солодкого допоможуть наступні поради.
 
1. Вживайте більше білкової їжі на сніданок. Білки зранку зменшують потяг до солодкого упродовж дня. 
 
2. Не випробовуйте організм голодом. Запрацювалися і пропустили обід? Дарма. Пропущений прийом їжі обов’язково спровокує потяг до солодкого, а ви ризикуєте переїдати весь наступний день. 
 
3. Враховуйте прихований цукор. Деякі продукти, які на смак зовсім несолодкі, насправді можуть мати в своєму складі багато цукру. Це кетчупи, соуси, деякі приправи, хлібобулочні вироби. Тому уважно читайте склад таких продуктів. 
 
4. Удосталь спіть. Якщо ви недостатньо висипаєтесь, вас увесь день тягтиме на солодке. А «розбитий» через недосипання стан знижуватиме здатність чинити спротив спокусам. 
 
5. Більше рухайтесь. Зробити кількахвилинну зарядку, збігти східцями, а не чекати ліфта, пройти пішки кілька зупинок — це корисно. Фізична активність нормалізує рівень цукру в крові, а отже, апетит легше тримати в розумних межах. Окрім того, рух покращує настрій, а отже — солодкого вже не так і хочеться. 
 
6. Уникайте стресів. Потяг до солодкого тісно пов’язаний з емоційним дискомфортом. Переживання, тривога, страх змушуватимуть налягати на цукерки. Позбувайтеся негативних думок і ситуацій. 
 
7. Уникайте дефіциту кальцію. Потяг до солодкого, як свідчать деякі дослідження, може провокувати недостатній рівень кальцію в організмі. Якщо помітили, що волосся і нігті стали ламкими, а зуби — чутливими, окрім того, відчуваєте втомлюваність, пропийте курс препарату з кальцієм та відкоригуйте свій раціон. 
 
8. Пийте вдосталь води. Зневоднення часто сприймають як голод або потяг до солодкого. Втома, дратівливість, погіршення концентрації уваги — ці симптоми краще не заїдати, а запивати. Найліпше — звичайною негазованою водою.
 
9. Змінюйте звички. П’єте несолодку каву або чай із печивом або цукерками? У цьому випадку краще до кави все ж додати півложечки цукру й відмовитись від смаколиків. Так ви, по-перше, знатимете, скільки цукру поклали в напій, по-друге, разом із цукерками чи печивом ризикуєте з’їсти шкідливі трансжири, ароматизатори, розпушувачі та інші не зовсім корисні добавки. Не перевантажуйте підшлункову залозу і печінку! 
 
10. Пам’ятайте: обмежуючи себе в солодкому, варто протриматися бодай 21 день. За цей час організм перелаштується й не вимагатиме ласощів за першої ж нагоди.