Без шкоди для природи: в Україні стартує цивілізований продаж новорічних ялинок

05.12.2017
Без шкоди для природи: в Україні стартує цивілізований продаж новорічних ялинок

Ялинкою в домi можна милуватися, не шкодячи лісам. (Фото з сайта vi.ill.in.ua.)

Державні лісогосподарські підприємства почали реалізацію новорічних ялинок, заготовлених на спеціальних плантаціях та під час проведення рубок для формування й оздоровлення лісів.
 
 
«Новий спосіб ялинкової торгівлі запроваджуємо, щоб зменшити шкоду для навколишнього середовища. Кожен бажаючий може особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації та цінами на новорічні ялинки на сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та лісгоспів», — повідомив заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар.
 
 
За його словами, всі охочі можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах, і це вийде дешевше, ніж на ялинкових базарах.
 
Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.
 
Уже другий рік поспіль лісгоспи Закарпатської, Житомирської, Волинської та деяких інших областей активно практикують реалізацію живих ялинок у горщиках.
 
Якщо такій ялинці забезпечать належний догляд і умови, то після свята родини зможуть висадити її у відкритий ґрунт.
 
Про необхідні умови догляду інформують фахівці лісгоспів, які реалізують ялинки у горщиках.
 
Держлісагентство проводить такі заходи, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу. 
 
Наразі в Україні на площі 5 тисяч гектарів створено спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 18 мільйонів хвойних дерев різних порід у віці від одного до десяти років.
 
Щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом у загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько мільйона новорічних ялинок.
 
Є також можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.
 
Цього року державні лісогосподарські підприємства запланували реалізувати близько 550 тисяч новорічних ялинок. Вирощені дерева, підготовлені для реалізації, вирубують під замовлення покупців.
 
Якщо залишаються зрубані нереалізовані новорічні ялинки, їх віддають у дитячі садки, школи, для прикрашання церков на Різдвяні свята.
 
Слід зауважити, що цінова політика на новорічні ялинки у 2017 році лишається, в середньому, на рівні минулого року: середня ціна становить близько 60 гривень за погонний метр.
 
Перевірити легальність походження ялинки можна за допомогою самоклейної етикетки, яка має бути на дереві.
 
Вона містить індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини.
 
Перевірити законність походження ялинки можна, ввівши номер із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті ukrforest.com.
 
Про факти зловживання або виявлені порушення просять повідомляти до територіальних органів Національної поліції та Держліс­агентства.
 
Детальна інформація щодо новорічних ялинок та відповідальність за їх незаконне вирубування за цим посиланням