Після нових ракетних вибробувань США пригрозили КНДР «повним знищенням»

01.12.2017
Після нових ракетних вибробувань США пригрозили КНДР «повним знищенням»

У Пхеньяні просто на вулиці дивляться повідомлення про запуск ракети.

Північна Корея випробувала найпотужнішу досі міжконтинентальну балістичну ракету, здатну, схоже, досягти значної частини території США, які Пхеньян вважає своїм головним ворогом, повідомляє «Радіо Свобода».
 
 
Нова міжконтинентальна балістична ракета «Хвасон-15» здатна нести «надважку боєголовку» і вразити всю материкову територію США, наголошено в офіційній урядовій заяві Північної Кореї.
 
 
Ця цілком нова ракета, створена «за політичною постановою і стратегічним рішенням Трудової партії Кореї», за тактико-технічними даними значно переважає випробувану в липні МБР «Хвасон-14» і є найпотужнішою ракетою, яка «відповідає меті довести до досконалості розвиток ракетного озброєння КНДР», йдеться в заяві.
 
 
Пхеньян повторив про цю «досконалість» іще раз, додавши, що після успішного пуску лідер країни Кім Чен Ин «із гордістю заявив, що нареш­ті здійснено велику історичну справу доведення до досконалості ядерних сил держави, справу розбудови ракетної дер­жави».
 
Державне телебачення КНДР твердить, що Пхеньян виконав свою місію стати ядерною державою.
 
Аналітики за тими даними про випробування ракети, що є нині, принаймні частково погоджуються з твердженнями Пхеньяна.
 
Ракета пролетіла в бік Японії майже тисячу кілометрів і впала в море, не створивши безпосередньої загрози США та їхнім союзникам.
 
Але при цьому ракета злетіла в космос на висоту близько чотирьох із половиною тисяч кілометрів.
 
Це означає, що при запуску за оптимальною траєкторією далекосяжність ракети буде становити від 10 до 13 тисяч кілометрів; у першому разі вона здатна досягти майже двох третин території США, у другому покриває всю цю територію з великим запасом.
 
Щоправда, досі не встановлено, чи була на випробовуваній ракеті та обіцяна «надважка боєголовка»: якщо її випробували без навантаження, то з боєголовкою її далекосяжність буде значно меншою.
 
Виступаючи 29 листопада перед надзвичайним засіданням Ради Безпеки ООН, посол США в ООН Ніккі Хейлі заявила, що останнє випробовування міжконтинентальної балістичної ракети має стати сигналом для країн зі скорочення контактів із Пхеньяном.
 
Ніккі Хейлі зазначила, що США не прагнуть війни з Північною Кореєю, але попередили, що «північнокорейський режим буде повністю знищений», якщо його «акти агресії» призведуть до війни.
 
Вона закликала Китай, найбільшого торгового партнера Пхеньяна, припинити постачання наф­ти сусідові.
 
Сполучені Штати і Франція наполягають на нових санкціях проти Північної Кореї після випробовування ракети, яку вважають найпотужнішою з усіх досі протестованих.
 
Президент США Дональд Трамп написав у «Твіттері», що він обговорив із президентом Китаю Сі Цзиньпіном «провокаційні дії» Пхеньяна і пообіцяв «врегулювати ситуацію» та повідомив, що на Північну Корею будуть накладені додаткові «великі санкції».
 
Трамп також закликав Сі Цзиньпіна використовувати всі важелі впливу на КНДР, щоб переконати Пхеньян повернутися на шлях відмови від ядерної зброї, повідомила прес-служба Білого дому за підсумками телефонної розмови.
 
Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що фінансові установи, які мають бізнес-контакти з КНДР, можуть також потрапити під санкції. На зустрічі в ООН Китай і Росія закликали до стриманості з обох сторін.
 
Російський посол в ООН Василь Небензя заявив, що Москва не підтримує прагнення Пхеньяна «стати ядерною державою», але вирішення ситуації має відбутися дипломатичними зусиллями.
 
Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що запуск відбувся всупереч санкціям і показав «повну байдужість КНДР до спільного погляду міжнародної спільноти».