Нацполіція започатковує соціальний проект для підвищення безпеки на дорогах

01.12.2017
Нацполіція започатковує соціальний проект для підвищення безпеки на дорогах

Водіям Києва пропонують клеїти такі стікери на своє авто і поширювати відповідні світлини у соцмережах.

Днями керівництво Нацполіції презентувало і запустило новий соціальний проект «Керуй!».
 
 
Основною метою проекту є поширення серед усіх учасників дорожнього руху ідеї, що Правила дорожнього руху — не просто вимоги, це спосіб вберегти життя собі, своїм рідним, близьким та незнайомцям, які опинилися поруч. 
 
 
Зокрема, глава Нацполіції Сергій Князєв переконаний, що соціальний проект «Керуй!» покликаний привернути увагу всіх учасників дорожнього руху до проблематики аварійності на дорогах та необхідності відповідально ставитися до виконання Правил дорожнього руху.
 
 
«Це дуже важлива акція, яку ми започаткували з Консультативною місією ЄС в Україні. Вона допоможе нам напрацювати ідею, що підсвідоме дотримання Правил дорожнього руху є невід’ємною частиною безпеки на дорозі всіх учасників руху», — зазначив пан Князєв.
 
За його словами, стан аварійності на дорогах в Україні з кожним роком стає все катастрофічнішим. Так, за десять місяців 2017 року зафіксовано близько 133 тисяч дорожньо-транспортних пригод.
 
У них було травмовано понад 28,5 тис. осіб, а майже 2,7 тис. людей — загинули. Тому для врегулювання ситуації на дорогах поліція зараз працює над змінами у законодавчому полі.
 
І хоча Нацполіція набрала 3,5 тисячі поліцейських, які проходять навчання терміном 4 місяці і після цього вийдуть на дороги України, Сергій Князєв переконаний, що присутність поліцейських дисциплінує на короткий час, тоді як «треба отримати важливий інструмент примусу — накладення штрафу», наприклад.
 
Адже збільшення дорожньо-транспортних пригод переважно пов’язане з підвищеною швидкістю.
 
Тоді як голова Консультативної Місії ЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас зазначив, що найефективнішою робота правоохоронних органів є тоді, коли є розуміння і взаємодопомога від суспільства.
 
«Ця акція впроваджена для того, аби нагадати нам усім: робота поліцейського — не карати за порушення Правил дорожнього руху. Робота поліцейського — допомогти нам усім керувати за правилами, їздити, поважати одне одного на дорозі», — наголосив глава місії ЄС в Україні.
 
Перший заступник очільника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький додає, що лише протягом цього року сталося 134 тисячі дорожньо-транспортних пригод. 
 
«І це не просто статистика — це те, з чим ми стикаємось щодня. Саме тому ми запускаємо цю соціальну ініціативу — проект «Керуй!», — каже пан Білошицький.
 
Зауважимо, що соціальна акція «Керуй!» спрямована саме на привернення уваги водіїв та пішоходів до необхідності дотримання Правил дорожнього руху.
 
Так, протягом певного часу водії у Києві знаходили під двірниками свого автомобіля стікер із текстом «За кермом класний водій».
 
Ці водії зможуть наклеїти цей стікер на своє авто та/або сфотографуватися з ним та викласти в Instagram чи Facebоok пост із хештегом #керуй.
 
У такий спосіб громадяни зможуть долучитися до соціальної акції, яка покликана зберегти людські життя. 
 
Поки що ця акція стартувала у столиці. У подальшому вона ширитиметься територією усієї країни. 
 
Акція «Керуй!» закликає людей керувати не лише своїм автомобілем, а й своїми емоціями, діями і, отже, — самим своїм життям.
 
Ініціативу вже підтримали відомі українські діячі: Ольга Сумська, Олександр Пономарьов, Лідія Таран, Олександр Педан, Тимур Мірошниченко та багато інших знаменитостей. Відомі люди почали ділитися своїми історіями та розповідати, чому так важливо дотримуватися Правил дорожнього руху.