На Донеччині ворог гатить по звільненим селам Травневе і Гладосове

29.11.2017
Бойовики терористичної «ДНР» і російські окупанти не можуть вгамувати лють через те, що на минулому тижні ЗСУ повернули під контроль України два села на Донеччині — Травневе та Гладосове. 
Якщо у штабі АТО лаконічно повідомляли про цю подію як про «покращення тактичних позицій ЗСУ без порушення Мінських угод», то волонтери прямо писали про те, що захисників України селяни зустрічали і вітали як визволителів, на яких вони ну дуже вже зачекалися. 
 
Що лишається ворогу? Звісно, обстрілювати визволених, тим самим демонструючи слабкість і лють відторгнутого гвалтівника. 
 
Як заявляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), у порушення наданих гарантій безпеки у вівторок зранку, бойовики «ДНР» розпочали обстріли Травневого та Гладосового. Сталося це саме тоді, коли спостерігачі місії ОБСЄ планували відвідати звільнені села, щоб провести моніторинг гуманітарної ситуації.
 
Цього ж дня ворог активно гатив по Авдіївці та довкола сусідніх населених пунктів — Кам’янки, Ясинуватої та Крутої Балки. Загалом, за даними штабу АТО, ворожі обстріли тривають на всій лінії зіткнення, а їхня кількість збільшилася порівняно з минулою добою: 22 обстріли протягом понеділка. У відповідь українські воїни 13 разів придушували вогневу активність окупанта. 
 

ПРОПОЗИЦІЯ

Міністр МВС Арсен Аваков вважає за необхідне напрацювати нові домовленості щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, оскільки Мінські угоди, на його думку, не працюють. Під час виступу на VII Національному експертному форумі у Києві він заявив, що «Мінськ-2» не може бути інструментом для врегулювання конфлікту, «тим паче в той момент, коли Російська Федерація намагається інтерпретувати ці домовленості».
 
На думку Авакова, необхідні інші домовленості, «в яких буде чітко інтерпретовано ті основні принципи, які закладені та обговорюються всіма політиками зараз». До таких, зазначив Аваков, належать повне виведення усіх російських військ із території України, спільний з миротворцями контроль на кордоні з РФ, введення органів юстиції на території окупованих нині районів Донбасу та Криму, проведення виборів. І додав, що після виконання цих пунктів «настане час для суспільних компромісів».
 
За даними МВС, в ОРДЛО під виглядом воєнізованих формувань так званих «ДНР» і «ЛНР» діють регулярні російські війська з озброєнням більшим, ніж у Великобританії.