Через допінг Росія втратила лідерство в медальному заліку Ігор-2014 у Сочі

29.11.2017
Через допінг Росія втратила лідерство в медальному заліку Ігор-2014 у Сочі

Через чотири роки Віта Семеренко (ліворуч) розміняє сочинську «бронзу» на олімпійське «срібло». (Фото з сайта www.aif.ru.)

Бажання господарів будь-яких змагань досягти максимального результату зрозуміле.
 
 
Проте прагнення росіян виграти загальний залік домашніх зимових Ігор у Сочі, здається, було позамежним.
 
 
Перевершити знаних конкурентів-«зимовиків» у золотій гонці російські олімпійці таки змогли, проте ціна, котру нині доводиться платити російському спорту за ті чемпіонські звершення, виглядає неймовірно високою.
 
 
Багатьом у Росії, ображеній останніми рішеннями комісії МОК, яка одна за одною відбирає у російських спортсменів сочинське «золото» та довічно відсторонює їх від участі в олімпіадах, історія з допінгом, котрій кілька років тому дав старт канадський юрист, член Всесвіт­ньої антидопінгової асоціації Рiчард Макларен, нагадує «заїжджену платiвку».
 
Проте чергова порція гіркої правди, котру спортивному світу повідав інформатор ВАДА — екс-керівник Московської антидопінгової лабораторії Георгій Родченков, змушує функціонерів Міжнародного олімпійського комітету без особливих вагань робити категоричні висновки.
 
Спочатку розібравшись зі справами російських лижників, прізвища котрих фігурували в матеріалах Родченкова, дисциплінарна комісія МОК під головуванням 70-річного швейцарського професора права Денніса Освальда взялася за горезвісні «пробірки зі слідами стороннього втручання» російських біатлоністів.
 
Кілька днів детального вивчення — і чергова порція олімпійців iз Росії опинилася в когорті довічно дискваліфікованих від участі в зимових олімпіадах.
 
«Усе, що відбувається зараз, — це дика несправедливість. Хочеться просто кричати. Звичайно, ми подаватимемо апеляцію в Спортивний арбітражний суд. Усе це нагадує судилище, адже це не можна назвати законними рішеннями. У дисциплінарної комісії МОК немає жодних доказів, окрім свідчень Родченкова», — заявила російська біатлоністка, володарка олімпійського «срібла» в сочинській естафеті Яна Романова, котра днями отримала довічну дискваліфікацію.
 
Як уже давно заведено, спійманий на порушенні допінгових правил олімпійський призер зобов’язаний повернути МОК виграну медаль. Однак Романова каже, що робити цього не планує.
 
«Якщо досягти справедливого рішення не вдасться, я скоріше викину нагороду на смітник, ніж поверну її МОК», — наголосила дискваліфікована росіянка.
 
При цьому разом iз Романовою до «стоп-листа» Міжнародного олімпійського комітету потрапила її колега по естафетній команді в Сочі Ольга Вілухіна, котра, окрім командного «срібла», виграла на домашніх Іграх-2014 ще й срібну медаль у спринті.
 
Отже, у підсумковому протоколі олімпійського жіночого спринту мають відбутися перестановки. Таким чином на другу сходинку п’єдесталу замість дискваліфікованої Вілухіної підніметься наша Вікторія Семеренко, котра сочинський спринт завершила третьою.
 
Додамо, що, згідно з останніми рішеннями команди Денніса Освальда, розпрощатися з олімпійськими нагородами Сочi доведеться ще трьом російським спортсменам-чемпіонам: володарям сочинських золотих нагород — скелетоністу Сергію Чудинову, а також бобслеїстам Олександру Зубкову, Дмитру Трутенкову й Олексію Негодайлу.
 
Загалом, дисциплінарні рішення комісії Освальда вже позбавили Росію, як мінімум, п’ятьох золотих нагород Сочі, що автоматично позбавило РФ лідерства в медальному заліку Ігор-2014.