Віктор Ющенко в Брюсселі назвав причини сепаратизму на пострадянських теренах

28.11.2017
У столиці Бельгії Брюсселі минулого тижня відбулася конференція на тему «Загрози сепаратизму міжнародному миру та безпеці».
 
Форум відбувся за організаційної підтримки Держ­комітету з роботи з діаспорою Азербайджану, Конгресу азербайджанців Європи та посольства Азербайджану в Бельгії.
 
Форум планувався як міжнародний інструмент протидії Вірменії, яка взяла під свій військово-адміністративний контроль Нагірний Карабах, населену вірменами частину Азербайджану.
 
У роботі конференції взяли участь близько 200 делегатів з Азербайджану та азербайджанської діаспори, а також кілька запрошених колишніх глав держав, урядів та парламентів.
 
Від України в роботі конференції взяли участь  третій Президент Віктор Ющенко та депутат Верховної Ради від партії «Народний фронт» Олег Медуниця.
 
Віктор Ющенко у своєму виступі розвинув тему права на самовизначення народів і сепаратизму, зазначивши, що перше зовсім не обов’язково має на увазі і виправдовує друге.
 
Можна повністю реалізувати право на самовизначення, не доводячи його до сепаратизму, який вступає у протиріччя з принципом територіальної цілісності.
 
«З семи існуючих тепер у Європі конфліктів шість розташовані у Східній Європі», — цитує слова Ющенка АЗЕРТАДЖ (Азербайджанська державна інформаційна агенція). 
 
У кожному з конфліктів на пострадянському просторі агресором є Росія, наголосив Ющенко.
 
Він звернув увагу на те, що на кожній із цих територій Росія створила військові бази та кожна з цих територій має маріонетковий уряд, який створений за підтримки Росії.
 
І навів приклад України: «На Донбасі до сьогоднішнього дня немає політичної сили, яка порушує питання відокремлення регіону від України і формування нової держави. Чому існують «ЛНР» і «ДНР»? Сепаратизм — це політичний інструмент, який є знаряддям для досягнення імперських цілей. Ці конфлікти не внутрішні. Ці конфлікти не національні. Ці конфлікти ніколи б не вступили в гарячу фазу, якби за цим не стояла політика цілої держави. За всім цим стоїть імперська політика». 
 
Віктор Ющенко наголосив, що жоден із шести конфліктів у Східній Європі не врегульований, тому що дієвого «врегулювання немає».
 
«Ми прийшли до того, що інструментарій політики безпеки в нас уже не працює, — каже Ющенко. — Коли ми дивимось на політкарту Європи, ми бачимо одну величезну стіну, яка ділить Європу на два світи: європейський демократичний і азіатський феодальний російський. Цей рух тектонічний — учора був Нагірний Карабах, потім Крим, потім Осетія, Донбас... Виникає запитання: а хто наступний?». 
 
Депутат Верховної Ради України Олег Медуниця у своєму виступі звернув увагу на схожість конфліктів на пост­радянському просторі.
 
На його думку, незважаючи на великі географічні відстані, є закордонні сили, які зацікавлені в каталонському сепаратизмі та пропагують через соціальні мережі «переваги» відділення Каталонії від Іспанії з метою зниження міжнародної критики на свою адресу.
 
А його слова: «Іноді мені здається, що каталонську кризу іспанському уряду вдалося так швидко локалізувати тільки тому, що та не межує з Росією», — присутні зустріли оплесками.
 
Олег Медуниця додав, що на часі порушувати питання про відповідальність країн, які сепаратизм розпалюють і підтримують.