«Це помста за свободу»: В’ятрович про Голодомор українців радянською владою

28.11.2017
День пам’яті жертв Голодомору щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.
 
За різними оцінками, від голоду 1932—1933 років тоді померло до 10 мільйонів людей, і, без перебільшення, він зачепив кожну українську родину.
 
Від цього жахливого геноциду з боку радянської влади ми не оговталися й донині, навiть на генетичному рівні.
 
Жалобні церемонії традиційно відбулися також у 32 країнах світу. Національні пам’ятні заходи до 84-ї річниці геноциду пройшли під гаслом «Голодомор — помста за свободу, помста за революцію».
 
«Голодомор — це помста за свободу. Українців карали смертю за здобуту незалежність від імперій. Геноцид знищив ключові свободи: мільйони людей позбавлені життів, в країну повернуто рабство — селянам обмежили пересування і відібрали паспорти, колгоспи застосовували примусову працю, люди не могли сподіватися на недоторканність житла, не мали свободи релігії, їх обмежили в культурних правах. Але режим не зумів досягти головного — Україну не зламали. І свою незалежність ми змогли підтвердити вже в 1991 році», — каже історик, керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
 
Національні пам’ятні заходи розпочалися 25 листопада у Києві, біля Меморіалу жертв Голодомору, а о 16 годині загальнонаціональною хвилиною мовчання мільйони українців вшанували пам’ять жертв Великого голоду і запалили свічки біля меморіалів Голодомору та на підвіконнях своїх домівок.
 
У цей день українські телеканали і радіо вели трансляцію в режимі жалоби. 
 
Дивує, що далеко не всі у світі визнають факт Голодомору геноцидом більшовицької влади над цілим народом.
 
Зокрема, наприклад, в Ізраїлі заявили, що не прийматимуть декларативного рішення щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу.
 
А ось у США, навпаки, планують прискорити розгляд визнання Голодомору геноцидом, більше того — шість штатів уже офіційно це визнали.
 
Визнали це на парламентському рівні й у 14 країнах світу: Грузії, Еквадорі, Естонії, Колумбії, Латвії, Литві, Мексиці, Парагваї, Перу, Польщі, Угорщині, Австралії, Канаді та Португалії.