Озброєнi люди у різних містах України викрали трьох добровольців

28.11.2017
Безпрецедентними можна вважати події 26 листопада, коли фактично були викрадені невідомими озброєними людьми громадські активісти — доброволець батальйону ОУН Леонід Литвиненко (позивний «Бек») у Новоград-Волинському та один з екс-командирів батальйону «Донбас» Анатолій Виноградський (позивний «Гал») у Києві.
 
В обох випадках події розгорталися ідентично — це засвідчують дружини добровольців: із машин, які виникали нізвідки, вискакували люди в балаклавах з автоматами й без попередження забирали чоловіків, вивозячи в невідомому напрямку. 
 
Як виявилося пізніше, було затримано ще одного добровольця — Олександра Новікова (позивний «Хаммер»).
 
На знак протесту в неділю ввечері в Києві група активісті вирушила до Міністерства внутрішніх справ, зазначивши, що ця акція поки що носить попереджувальний характер, але по дорозі їм намагалися перекрити шлях поліцейські. 
 
Подібне сталося в цей же день і на в’їзді до Києва, коли автоколоні ветеранів батальйону «Донбас», які приїхали до столиці з’ясувати, хто викрав їхнього побратима «Гала», й висловити незадоволення владі, дорогу заблокував спецназ поліції.
 
Серед спецпризначенців був і начальник управління патрульної поліції столиці Юрій Зозуля. Начштабу «Донбас» підполковник Акімович і нардеп Семенченко, які очолювали цю колону, висловили своє обурення діями правоохоронців, які виконують наказ «згори», й зазначили, що якщо українці «проковтнуть те, що влада зробила з «Галом» і «Беком», то скоро прийдуть і до них...»
 
Нардеп Єгор Соболєв написав у «Фейсбуці»: «Обох захоплених наших добровольців (Виногродського і Литвиненка. — Ред.) везуть до Маріуполя. Обом інкримінують якийсь напад у Кіровоградській області, але везуть перевіреним маршрутом — до слідчого донецької поліції Артема Подвига. Він сьогодні домігся арешту закритим судом у Маріуполі Олександра Новікова, ветерана «Донбасу» із позивним «Хаммер».
 
А ось одне з повідомлень (із фотографіями) в соцмережі «Руху «Визволення», яке, по суті, теж пояснює причину затримань:
 
«Табір біля Новоград-Волинського. Це якраз те місце, де безконтрольно і без розмитнення потрапляють в Україну тисячі тонн нафтопродуктів через державну трубу Грозний—Армавір—Трудова. Якщо коротко, то наступили на хвіст ворогу України Медведчуку.
 
Сьогодні викрали людину з табору, коли вони були в Новограді. Викрали люди у формі без розпізнавальних знаків. Люди в таборі готові до опору. А в Медведчука й компанії ще купа больо­вих точок. Народ, фільтруйте інформацію і приймайте рішення. Вам потрібна така держава, де вас нагинають за копійку, а намахують на мільярди? Хтось підняв дупу і не мириться з безміром в Україні. Але багато хто просто спостерігає...».