У Тернополі «свободівець» на візку напав на патрульних

28.11.2017
У Тернополі «свободівець» на візку напав на патрульних

Олександр Башта.

Однією з гарячих тем обговорення у тернопільських ЗМІ та соцмережах уже котрий день залишається факт завдавання тілесних ушкоджень жінці, працівниці патрульної поліції, та її колезі 56-річним депутатом Тернопільської обласної ради від партії «Свобода» Олександром Баштою.
 
 
Останній досить відомий у Тернополі завдяки своїй присутності та активності на всіх можливих заходах, а оскільки (після невдалого польоту на параплані багато років тому) він пересувається на інвалідному візку, то зрозуміло, що є помітним.
 
 
Не менше відомий пан Башта й особливостями своєї поведінки часто на межі нахабності, показної бравади і навіть хамства, в тому числі щодо журналістів.
 
 
Однак цього разу він явно перебрав міру, в чому бажаючі можуть пересвідчитись, переглянувши наступний відеозапис iз нагрудних камер працівників патрульної служби, наданий відділом комунікації поліції Тернопільської області — https://tp.npu.gov.ua/uk/publish/article/208002. 
 
 
Суть того, що трапилося, коротко така. Обурившись порушенням правил паркування на одній із центральних вулиць водієм таксі, Олександр Башта викликав патрульних.
 
Коли ті прибули, порушник уже встиг поїхати, відтак депутату, очевидно, захотілося «відігратися» на поліцейських, бо пізніше в коментарях і сам підтвердить, що вже був «заведений».
 
Після того як йому було запропоновано вийти з машини (спочатку поліцейським не було відомо, що перед ними людина, яка пересувається на візку. — Авт.), конфлікт загострився.
 
За свідченнями одного з патрульних Ігоря Лукачика, депутат Башта кричав, нецензурно висловлювався і погрожував, висмикнув у нього рацію і завдав удару в обличчя.
 
Також він вдарив у голову інспектора патрульної роти Юлію Карпенко, зірвав з неї шапку, схопив за волосся і різко потягнув до землі, після чого впав разом із візком на землю і почав кричати, що поліція його б’є.
 
Коментуючи ситуацію, начальник обласної поліції Олександр Богомол заперечив будь-які протиправні дії патрульних.
 
Він стверджує, що патрульні в даній ситуації поводилися відповідно до статті 43 Закону України «Про поліцію», згідно з якою, застосування заходів поліцейського примусу передбачає, що до осіб з обмеженими можливостями поліцейський не має права застосовувати фізичну силу, спецзасоби чи зброю, окрім окремих випадків — озброєного нападу або групового нападу.
 
Водночас Олександр Богомол зазначив, що Олександр Башта вже неодноразово вступав у конфлікти з поліцією.
 
І взагалі, впродовж кількох останніх років проти нього було відкрито 6 кримінальних проваджень, однак через інвалідність 1-ї групи чоловіка «жаліли» і всі справи закривали на етапі досудових розслідувань.
 
Цього разу наслідками «діяльності» неадекватного депутата стали закрита черепно-мозкова травма, забій м’яких тканин волосистих частин голови та струс мозку у дівчини-патрульної та закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку і забій нижньої щелепи в її колеги.
 
Відтак Олександру Башті інкримінують статтю 345, частина 2 Кримінального кодексу України — «умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків», що тягне за собою санкції у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. 
 
ВО «Свободи» відреагувало на інцидент несподівано розлогим листом, у якому повністю виправдовує свого депутата, натомість звинувачуючи в усьому поліцейських.
 
Сам Олександр Башта в коментарях для місцевих ЗМІ також не визнає своєї вини і продовжує нерозумну браваду.
 
Відповідною поведінкою відзначився він і на сесії Тернопільської обласної ради, де розглядали питання про інцидент із патрульними.
 
Сам винуватець виступати на ній відмовився, замість нього тримав слово голова обласної організації «Свободи» Олег Сиротюк, суть сказаного яким, знову ж таки, звелася здебільшого до захисту однопартійця.
 
З подачі одного з депутатів на голосування була винесена пропозиція позбавити Олександра Башту — «за порушення депутатської етики та негідну поведінку» — права виступу на сесіях аж до завершення розслідування справи, однак вона набрала дуже мало голосів «за».
 
Коли ж із засудженням вчинку агресивного «свободівця» й тотожною вимогою позбавити його слова на сесіях до закінчення розслідування звернувся до залу заступник голови обл­ради Любомир Крупа, Башта виступив у звичному для нього амплуа, ще раз продемонструвавши «ху із ху».
 
Він під’їхав до столу президії і ...забрав у заступника голови пульт для голосування та демонстративно випив воду з пляшки, яка стояла на столі перед паном Крупою. 
 
Тим часом про взяття розслідування хуліганських дій депутата Башти заявив радник міністра МВС Арсена Авакова Михайло Апостол, який живе і працює на Тернопільщині.
 
Він запевнив, що депутатський статус Олександру Башті не допоможе, а пізніше на своїй сторінці у «Фейсбуцi» написав наступне: «На Тернопільщині поліція і громадськість об’єдналися і стали «по один бік барикад» у боротьбі проти хамства, паскудства, вседозволеності, зверхності, безкарності, маніпуляторства...певної касти частини «обраних». Зрозумів це після сотень дописів жителів Тернопільщини, зокрема, мені особисто, в підтримку дій поліцейських».
 
Відреагувала на інцидент відкритим зверненням і громадська організація «Вільні люди».
 
«Зухвале та цинічне вчинення хуліганства особою, що є членом політичної організації, яка позиціонує себе як націоналістична, — ганьбить націоналістичний рух... Депутат органу місцевого самоврядування, як посадова особа, зобов’язаний своїм прикладом показувати іншим громадянам повагу до Конституції України, законів України та інших нормативних актів... Депутат, який зневажає та порушує закон, показує нікчемність цього закону, а тому такою своєю поведінкою фактично закликає інших людей до його порушення.
 
У зв’язку із наведеним і враховуючи суспільний резонанс вищезазначеної події, просимо керівництво Головного управління Національної поліції в Тернопільській області в максимально короткі строки провести повне розслідування та прийняти відповідне процесуальне рішення по даній справі, про яке невідкладно повідомити громадськість», — йдеться, зокрема, у цьому зверненні.