Пашинський, грузинські снайпери і розстріли на Майдані: сенсаційне «викриття» італійців

28.11.2017
Пашинський, грузинські снайпери і розстріли на Майдані: сенсаційне «викриття» італійців

І через чотири роки після кривавої розправи з Євромайданом незрозумілим лишається, хто ж винен у смертях Небесної сотні.

Грузинів нинішня влада, м’яко кажучи, не любить.

 

Тому до «вкидання» компромату виробництва італійського iнтернет-порталу Gli Occhi Della Guerra можна ставитися по-різному.

 

Тим паче, що в сюжеті європейських розслідувачів iдеться навіть не про корупцію.

 

У ньому йдеться про розстріли на Майдані на початку 2014-го, до яких — за версією авторів — причетні грузинські снайпери.

 

Раніше депутат ВР Вадим Рабінович уже звинувачував екс-голову одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі в тому, що той «привіз на Майдан снайперів».

Звинувачення Рабіновича не були підкріплені фактами, натомість італійські журналісти знайшли очевидців (ба, навіть безпосередніх учасників) тих подій. Отже, про що йдеться в сюжеті?

За тисячу доларів 

Протестувальників на Майдані в лютому 2014 року і правоохоронців розстрілювала команда снайперів-грузинiв.
 
Після сайта Gli Occhi Della Guerra фільм-розслідування про це показав італійський «5-й канал».
 
Обидва ЗМІ входять у медіа-холдинг Mediaset S.p.A., що належить Сильвіо Берлусконі.
 
Сам Берлусконі є персоною нон-грата в Україні через свою дружбу з Владіміром Путіним і відвідування Криму. 
 
Джерело подібного штибу робить інформацію, з якого вона походить, неоднозначною.
 
Утiм у розслідуванні йдеться про те, що після дворічних пошуків  журналістам удалося відшукати двох стрілків у столиці Македонії Скоп’є, що ж до місцезнаходження третього «героя», то про нього в сюжеті не йдеться. 
 
Отже, на відео журналісти беруть інтерв’ю у трьох осіб, які представляються як Коба Нергадзе, Кваратескелія Залогі та Олександр Ревазішвілі. За словами цих людей, їх направив до Києва екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі.
 
Перший з опитуваних повідомив, що був членом служби безпеки Грузії, створеної Саакашвілі. Другий виявився членом партії «Єдиний національний рух», яку також контролював Саакашвілі.
 
Третій iз них представився як снайпер і колишній військовий грузинської армії. Його за тисячу доларів найняв військовий радник Саакашвілі Мамука Мамулашвілі.
 
На Майдан нібито для підтримки протестів відправився і сам Мамулашвілі. Пізніше він стане командиром грузинських добровольців на Донбасі, братиме участь у бойових діях у складі «Грузинського легіону».
 
За твердженням одного зi снайперів, в їхню групу входило десять осіб, у тому числі жителі Литви.

Знову Пашинський

За словами Ревазішвілі, він повинен був провокувати «Беркут» і нацьковувати його на натовп. Загальні інструкції проводив якийсь американський військовий.
 
Його журналісти ідентифікували як Брайана Бойенджера, колишнього снайпера 101-ї десантної дивізії США. Пізніше він теж стане бійцем у грузинському легіоні.
 
Згідно з даними інтерв’ю, у момент подій на Майдані там перебувало кілька загонів iз вогнепальною зброєю.
 
Вони розташовувалися в будівлі готелю «Україна» і консерваторії. Там же були і громадяни інших країн, зокрема литовці.
 
Контактував iз грузинами нардеп Сергій Пашинський. Його люди видали найманцям зброю. Ніхто, крім нього, ніяких наказів не віддавав.
 
Власне, вбивати людей він не наказував: потрібно було лише створити хаос і посіяти паніку.
 
Ревазішвілі стверджує, що в момент загострення протистоянь його загін отримав наказ стріляти по всіх: і по співробітниках «Беркута»,  і по протестувальниках.
 
Його колеги нібито обурилися наказом, сприйняли це як провокацію і не стріляли.
 
Але незабаром на Майдані з’явилися перші поранені та загиблі. Потім грузинам наказали покинути будівлю готелю. Ревазішвілі заявив, що його загін підставили.

Фейкова сенсація?

Що стосується офіційного розслідування подій на Майдані, то воно просувається надто повільно.
 
У червні повідомляли, що у справі про розстріли 2014 року допитано 60-70% свідків, і такими темпами слідство йтиме ще рік, якщо не довше.
 
Тим часом начальник Департаменту спецрозслідувань  ГПУ Сергій Горбатюк заявляє, що за свої дії проти протестувальників під час Євромайдану бійці розформованого спецпідрозділу «Беркут» отримували від 3 до 5 тисяч гривень.
 
Але, за його словами, існували так звані нелегальні кошти в розмірі 50 млн. гривень, які виділяли бійцям «Беркута» за «застосування надмірної сили» відносно протестувальникiв. Ці виплати здійснювалися впродовж грудня 2013 року — лютого 2014 року. 
 
Дізнатися більше доволі проблематично, адже навіть засідання Печерського суду Києва у справі про участь колишнього президента Віктора Януковича в злочинах проти протестуючих Євромайдану відтепер проходитимуть у закритому режимі. Питань стає дедалі більше, аніж відповідей на них. 
 
Хоча офіційна позиція ГПУ полягає в тому, що сенсаційний фільм виробництва каналу Берлусконі є фейком. Про це заявляє вже згадуваний вище Сергій Горбатюк.
 
Слідчий розповів, що під час підготовки фільму італійські журналісти не зверталися в Генпрокуратуру по коментарі та інформацію про розслідування розстрілів на Майдані.
 
Це, на його думку, свідчить про недотримання стандартів журналістики і про відсутність бажання встановити істину.
 
«Названо трьох громадян Грузії, які вказують, що в січні та лютому перебували в готелі «Україна». Перевірка показала, що такі особи взагалі на територію України не в’їжджали. Їхні свідчення про те, що вони вели стрілянину в обидва боки, не збігаються з даними висновків експертиз, слідчих експериментів загибелі працівників правоохоронних органів 20 лютого і вбивств протестувальників. У багатьох моментах, де вони викладають обставини розвитку подій, iнформацiя не відповідає істині», — каже керівник Департаменту спецрозслідувань.
 
Хоча, додає Горбатюк, факти, викладені у фільмі, будуть додатково перевірені, щоб слідство дiйшло «категоричних висновків».