Міжнародний трибунал засудив Ратко Младича до довічного ув’язнення за геноцид

24.11.2017
Міжнародний трибунал засудив Ратко Младича до довічного ув’язнення за геноцид

Ратко Младич залишок життя проведе за ґратами.

Міжнародний трибунал ООН по колишній Югославії (МТКЮ) засудив до довічного ув’язнення колишнього командуючого військами боснійських сербів генерала Ратко Младича.
 
 
Суд у Гаазі визнав Младича винним у 10 з 11 висунутих йому епізодів, зокрема у злочинах проти людства, геноциді та воєнних злочинах.
 
 
Пожиттєве ув’язнення — найтяжче покарання, яке може винести Міжнародний трибунал. 
 
 
В обґрунтуванні вироку суд наголосив, що обвинувачений скоїв жахливі злочини.
 
 
Він був членом «злочинного об’єднання», що хотіло усунути з Боснії людей несербської національності.
 
Ратко Младич хотів також, за словами суду, знищити мусульманське населення у Сребрениці, де в 1995 році серби вбили майже 8 тисяч чоловіків i підлітків чоловічої статі.
 
Він також особисто віддав наказ здійснити обстріл Сараєва, в результаті чого загинуло приблизно 10 тисяч осіб.
 
Підсудного не було у залі суду під час оголошення вироку. Ратко Младич поскаржився на погане самопочуття.
 
Йому виміряли тиск, але суд відхилив клопотання його захисту про перенесення засідання. Ратко Младич почав тоді вигукувати «Брехуни!» і суд наказав вивести його iз зали.
 
Вирок, який зачитав голова Міжнародного трибуналу ООН по колишній Югославії, суддя з Нідерландів Альфонс Оріе, Младич заслухав через відозв’язок. 
 
Колишній генерал, якому зараз 75 років, переховувався від міжнародного трибуналу впродовж 16 років. За його голову була визначена винагорода в 5 млн. доларів.
 
Ще переховуючись від влади, Младич погрожував своїм переслідувачам, що він завжди носить iз собою отруйні пігулки й що живим його не дістануть.
 
Однак ці пігулки він так і не проковтнув, водночас в ув’язненні пережив три інсульти. А його донька застрелилася наприкінці війни в 1994 році, оскільки більше не могла витримати звинувачення у злочинах, які закидали її батьку в Хорватії та Боснії і Герцеговині.
 
Вона вкоротила собі віку з пістолета, який її батько отримав від військової академії як найкращий курсант свого потоку. 
 
У березні цього року екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича засудили до 40 років ув’язнення за геноцид і воєнні злочини під час війни в Боснії у 1992-95 роках.
 
Ратко Младич — останній із тих, хто опинився на лаві підсудних перед Гаазьким трибуналом. Його заарештували у травні 2011 року в результаті операції сербських спецслужб.
 
Він відкидає всі звинувачення на свою адресу.
 
Міжнародний трибунал для суду над винними в злочинах, скоєних під час громадянських воєн на теренах колишньої Югославії, був створений ще 1993 року.
 
Він мав розглядати лише найсерйозніші злочини: геноцид, порушення Женевської конвенції про захист прав людини, військові злочини і злочини проти людяності.
 
Найближчими місяцями трибунал має завершити роботу, оскільки виконав свою місію. Младич, якого називають «балканським м’ясником», став останнім підсудним. 
 
Під час війни у Сербії в 1992-1995 роках загинуло приблизно 100 тисяч людей, а 2,2 мільйона були змушені залишити свої домівки. Боснійські мусульмани iз задоволенням зустріли вирок трибуналу, натомість значна частина сербів вважає, що Захід таким чином розправився з їхнім національним героєм.