В Україні з’явилась монета на честь 100-річчя першого Курултаю кримських татар

24.11.2017
В Україні з’явилась монета на честь 100-річчя першого Курултаю кримських татар

Пам’ятна монета номіналом у п’ять гривень днями ввійшла до грошового обігу.
 
 
Презентація пам’ятного знака, який має назву «100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу» відбулася в музеї грошей Національного Банку України за присутності активістів Меджлісу.
 
 
Співробітники НБУ розповіли, що пам’ятна монета на честь першого Курултаю кримських татар розійдеться тиражем у 35 тисяч штук по всіх містах України.
 
 
Новий фінансовий знак виконаний зі сплаву міді, цинку та нікелю.
 
 
На лицьовій стороні монети зображено народне віче кримських татар та викарбувані рядки з гімну нескореного народу.
 
За словами автора проекту Володимира Тарана, монета вийшла неформалізована, по-справжньому щира та жива.
 
Голова Меджлісу Рефат Чубаров зазначив, що нинішня ситуація в Криму до болю нагадує ті події, які пережили представники кримськотатарського народу сто років тому.
 
Якщо у листопаді 1917 року в Бахчисараї пройшов національний з’їзд представників кримських татар iз метою захисту населення півострова від більшовиків, то зараз легендарний народ Криму знову потерпає через агресію Росії.
 
— Сто років тому перший Курултай кримськотатарського народу проголосив Кримську Народну Республіку, — говорить народний депутат Рефат Чубаров. 
 
За словами очільника Меджлісу, кримськотатарський Курултай щоп’ять років обирає нових делегатів на півострові, але в останні роки це стало неможливим через анексію Криму.
 
— Окупанти назавжди зганьбили своє ім’я після того, як знову взялися репресувати наш миролюбний народ, — підкреслив Рефат Чубаров. — Ми повернемося на Батьківщину в той день, коли анексований півострів знову стане частиною єдиної України.
 
До речі, з нагоди 100-річчя першого Курултаю вже 6 грудня у стінах Верховної Ради України відбудеться урочисте засідання.
 
До цієї дати члени уряду створили організаційний комітет із підготовки та святкування ювілею, який очолила перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко. 
 
Уже відомо, що в день ювілею першого Курултаю кримськотатарського народу в багатьох навчальних закладах та школах України пройдуть тематичні заходи, а в установах культури буде організовано виставки та експозиції, що розповідатимуть людям про історію та сучасні реалії кримсько­татарського народу.