«Шахтар» зазнав поразки від «Наполі», попереду — «Манчестер Сіті»

24.11.2017
«Шахтар» зазнав поразки від «Наполі», попереду — «Манчестер Сіті»

Не маючи начебто для того підстав, «Шахтар» зазнав поразки від «Наполі». (Фото з сайта shakhtar.com.)

Отримавши прихильний до себе календар на груповий раунд поточної Ліги чемпіонів i здобувши в спареному протистоянні з аутсайдером квартету — «Фейєноордом» — шість залікових балів, донецький «Шахтар» на відстань одного кроку наблизився до «плей-оф» Суперліги. При цьому єврокубкову весну донеччани гарантували собі заздалегідь.
 
 
Набрати необхідне для продовження боротьби за Кубок чемпіонів одне очко в заключних двох матчах — начебто й не проблема, проте перша з двох спроб подолати груповий бар’єр ЛЧ-2017/2018 завершилася для «гірників» болючим фіаско.
 
 
Зазнавши розгрому в Неаполі (0:3), ключове завдання еліт-раунду Суперліги український чемпіон таким чином відклав на заключний тур, коли в Харкові йому доведеться зіграти з переможцем свого квартету — англійським «Манчестер Сіті».
 
Їхнє перше побачення в Манчестері завершилося впевненою перемогою «городян» (2:0), утім до України підопічні Хосепа Гвардіоли прибудуть уже не такими вмотивованими, адже, окрім призових, боротися в останньому матчі групового етапу «блакитним» більше не буде за що.
 
Долю ж першого місця футболісти Гвардіоли вирішили минулої середи, коли, мінімально перемігши вдома голландського чемпіона, здобули в групі п’яту перемогу поспіль.
 
При цьому, попри поразку «Наполі», зберегли своє місце (друге) в турнірній таблиці й «гірники».
 
У випадку, якщо через два тижні в протистоянні з «Наполі» «Фейєноорд» зможе перервати свою п’ятиматчеву серію з поразок, для виходу з групи «гірникам» вистачить і дев’яти балів, які вже є в їхньому активі.
 
Однак перекладати відповідальність за своє майбутнє на чужі плечі не зовсім безпечно, та й узагалі, взявши курс на 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, футболісти «Шахтаря» просто зобов’язані продемонструвати свою відповідність заявленим орієнтирам у поєдинку з європейським грандом.
 
Склад, який привезе до Харкова Хосеп Гвардіола, — проблема іспанського наставника. Сподівання ж «гірників», що з резервістами «Манчестер Сіті» гратиметься легше, ніж з його «основою», може зіграти з командою Фонсеки злий жарт.
 
Не виключено, що саме емоційно-вольовий компонент став причиною розгромної поразки «Шахтаря» в Неаполі, оскільки після першого тайму того матчу ніщо не віщувало подібного розвитку подій.
 
0:0 — рахунок, iз яким команди пішли на перерву, — повністю влаштовував команду Фонсеки, при цьому, маючи не одну (нереалізовану) голеву нагоду, десь на підсвідомому рівні «помаранчево-чорні» вважали, що контролюють ситуацію.
 
Утім майстерний обвідний удар у виконанні 26-річної зірки італійського футболу Лоренцо Інсіньє на 56-й хвилині повністю змінив хід поєдинку.
 
А пара пропущених наприкінці гри м’ячів стала додатковим підтвердженням того, що в умовах цейтноту лідер вітчизняного футболу виявився неготовим тримати удар.
 
У будь-якому разі, 0:3 від «Наполі» — рахунок, який, на думку багатьох експертів, не відповідає перебігу самої гри, — хороший урок для Фонсеки та його підопічних.
 
Часу ж на розбір польотів та їх осмислення у команди португальського наставника достатньо. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 
5-й тур. Група А. ЦСКА (Росія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:0, «Базель» (Швейцарія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія) — 1:0.
Турнірне становище: «МЮ» — 12, «Базель», ЦСКА — 9, «Бенфіка» — 0.
Група В. «ПСЖ» (Франція) — «Селтік» (Шотландія) — 7:1, «Андерлехт» (Бельгія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:2.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 15, «Баварія» — 12, «Селтік» — 3, «Андерлехт» — 0.
Група С. «Карабах» (Азербайджан) — «Челсі» (Англія) — 0:4, «Атлетико» (Іспанія) –«Рома» (Італія) — 2:0.
Турнірне становище: «Челсі» — 10, «Рома» — 8, «Атлетико» — 6, «Карабах» — 2.
Група D. «Ювентус» (Італія) –«Барселона» (Іспанія) — 0:0, «Спортинг» (Португалія) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:1.
Турнірне становище: «Барселона» — 11, «Ювентус» — 8, «Спортинг» — 7, «Олімпіакос» — 1.
Група F. «Наполі» (Італія) — «Шахтар» (Україна) — 3:0 (Інсіньє, 56; Зеліньський, 81; Мертенс, 83; «Ш»: П’ятов, Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко (Патрік, 70), Фред, Бернард, Марлос (Дентіньйо, 79), Тайсон, Феррейра)), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Фейєнорд» (Голландія) –1:0.
Турнірне становище: «Манчестер Сіті» — 15, «Шахтар» — 9, «Наполі» — 6, «Фейєнорд» — 0.
Група Е. «Спартак» (Росія) — «Марібор» (Словенія) — 1:1, «Севілья» (Іспанія) — «Ліверпуль» (Англія) — 3:3. 
Турнірне становище: «Ліверпуль» 9, «Севілья» — 8, «Спартак» — 6, «Марібор» — 2.
Група G. «Монако» (Франція) — «Лейпциг» (Німеччина) — 1:4, «Бешикташ» (Туреччина) — «Порту» (Португалія) — 1:1.
Турнірне становище: «Бешикташ» — 11, «Порту», «Лейпциг» — 7, «Монако» — 2.
Група Н.  АПОЕЛ (Кіпр) — «Реал» (Іспанія) — 0:6, «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Тоттенхем» (Англія) — 1:2 (Ярмоленко («Б») — 90 хв.).
Турнірне становище: «Тоттенхем» — 13, «Реал» — 10, «Боруссія» (Д), АПОЕЛ — 2.