Держдеп США схвалив продаж Грузії «Джавелінів»

22.11.2017
Держдеп США схвалив продаж Грузії «Джавелінів»

Грузини отримають зброю, на яку так чекають в Україні.

Держдепартамент США схвалив продаж Грузії переносних протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) «Джавелін» (Javelin — з англійської «Спис» чи «Дротик») вартістю 75 мільйонів доларів.
 
 
Про це 20 листопада повідомили в прес-службі агентства з оборонного співробітництва і безпеки міністерства оборони США (DSCA).
 
 
«Запропонований продаж сприятиме зовнішній політиці і національній безпеці Сполучених Штатів, поліпшуючи безпеку Грузії. Система «Джавелін» надасть Грузії ширші можливості для задоволення своїх вимог національної оборони. Грузія не зазнає труднощів з освоєнням цієї системи у своїх збройних силах», — йдеться в повідомленні.
 
 
Уряд Грузії раніше направив Вашингтону запит про придбання 410 протитанкових ракет «Джавелін», 72 комплектів прицільно-пускового обладнання Javelin Command (CLU), десяти навчальних комплексів і 70 боєзарядів до них, нагадує «Німецька хвиля».
 
Для супроводу угоди до Грузії відрядять представника американської адміністрації і двох співробітників компанії-підрядника Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture.
 
За оцінками США, поставки «не змінять базовий військовий баланс сил у регіоні» У прес-службі DSCA, однак, уточнили, що це повідомлення ще не свідчить про остаточне оформлення угоди.
 
Нагадаємо, що на початку серпня американський телеканал «Ен-Бі-Сі Ньюз» повідомляв, що Пентагон рекомендував Білому дому ухвалити рішення про відправку високотехнологічних летальних озброєнь, включно з ПТРК FGM-148 Javelin, в Україну.
 
Колишній верховний головнокомандувач Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі адмірал Джеймс Ставрідіс висловлював упевненість, що ініціатива виходила безпосередньо від міністра оборони Джеймса Меттіса.
 
Обсяг коштів на ці цілі не розкривався. За даними телеканала, у випадку з ПТРК «Джавелін» могло йтися про близько 50 млн. доларів.
 
Як бачимо, Грузія випередила Україну в намаганнях отримати від США сучасну летальну зброю­. 
 
Наприкінці минулого тижня в американських ЗМІ з’явилися повідомлення, що помічники президента США презентують Дональду Трампу план фінансування та продажу Україні високотехнологічних оборонних озброєнь на суму 47 млн. доларів для відбиття російської агресії.
 
Цей план передбачає надання Україні, зокрема й переносних протитанкових комплексів «Джавелін», зазначається на сайті «Радіо «Свобода». Вартість одного комплексу становить близько 126 тис. доларів за пускову установку і 78 тис. доларів за кожну ракету.