Сувора статистика: Луценко розповів про хід розслідування злочинів режиму Януковича

22.11.2017
Сувора статистика: Луценко розповів про хід розслідування злочинів режиму Януковича

Уже традиційно, з нагоди чергової річниці початку Революції гідності, правоохоронці звітують про те, як вони розслідують злочини попереднього режиму Віктора Януковича.

 

От тільки у ці дні в Україні відзначають уже четверту річницю початку Євромайдану, тоді як боротьба з режимом наразі існує переважно на папері: у непереданих до суду матеріалах проваджень і в сухій статистиці. 

 

Отже, найбільше статистичних даних навів Генпрокурор Юрій Луценко, згідно з ними, за насилля і вбивства проти мирних демонстрантів про підозру оголошено вже 380 особам. При цьому 238 iз них — у суді, тоді як уже винесено 49 вироків.
 
 
Прозвітувати про те, на якому етапі перебувають провадження щодо злочинів представників влади колишнього Президента Віктора Януковича, пан Луценко вирішив у «Фейсбуцi» , де й опублікував у вівторок, 21 листопада, відповідний пост.
 
«Прийняття закону про порядок заочного слідства дало можливість завершити справи Януковича та його найближчого оточення, конфіскувати вкрадені мільярди», — зазначив Генпрокурор.
 
Наголошується, що в суді перебувають справи — про державну зраду Віктора Януковича, про сепаратизм Олександра Єфремова, а також про злочинний наказ на розстріл демонстрантів щодо Януковича, Віталія Захарченка, Олександра Якименка і Володимира Тоцького.
 
Луценко додав, що завершується слідство справи про узурпацію влади: «Оголошено підозру екс-міністру юстиції Лавриновичу. Плануємо дати оцінку іншим учасникам конституційного перевороту».
 
Крім того, головною проблемою керманич ГПУ вважає малу кількість суддів, що призводить до невиправданого затягування процесів.
 
Напередодні, під час брифінгу, Луценко повідомив, що Генпрокуратура клопотатиме про те, щоб їй залишили розслідування справ щодо розстрілів на Майдані, навіть тих, де фігурують перші особи держави.
 
Адже, згідно з законодавством, саме 20 листопада ГПУ таки позбулася функцій слідства, тому більшість резонансних проваджень мають бути передані до НАБУ.
 
За словами Генпрокурора, «це і справи, де фігурують Янукович, Арбузов, Азаров, Курченко, Клименко, Лазаренко», але він не погоджується з цією нормою закону.
 
«Усі прекрасно розуміють, що вивчити справу у декілька сотень томів займе багато місяців і може зашкодити результатам слідства. Сьогодні учасники говорили про звернення до ВР iз тим, щоби скоригувати законодавство у частині злочинів проти майданівців. Щоб залишити прокуратурі справи Майдану, навіть категорії А, ті, які ми почали. Бо дійсно, передача зараз справи Януковича до НАБУ як мінімум на півроку пригальмує темпи слідства», — вважає Луценко. 
 

ДО РЕЧІ 

Розслідування злочинів, скоєних проти учасників Майдану під час Революції гідності, за чотири роки так і не стало справою державного пріоритету. На цьому в ефірі «Свободи слова» наголосив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.
 
За його словами, зацікавленість щодо встановлення істини у цих справах є «лише в слідчих і прокурорів, у родинах Небесної сотні й потерпілих, а також в адвокатів Небесної сотні».
 
Пан Горбатюк додав, що допомоги від інших правоохоронних органів чи державних чиновників немає.
 
Говорячи про проблематику в роботі, Сергій Горбатюк заявив, що це, зокрема, стосується допомоги оперативних підрозділів щодо розкриття злочинів, вчинених правоохоронцями, підтримки керівництва Генеральної прокуратури щодо достатнього забезпечення штату слідчих підрозділів, а також проблеми розгляду справ у судах.