70% українських дітей-жертв насилля страждають від рук дорослих, яким довіряють — Нацполіція

21.11.2017
В  Україні із дітей, які  потерпають від сексуального насилля чи експлуатації, — 70 відсотків стають жертвами людей, яким довіряють.
 
Такі приголомшливі дані озвучив заступник голови Нацполіції Костянтин Бушуєв під час прес-конференції, приуроченої до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.
 
«Нацполіція впродовж останніх двох років веде планомірну роботу з відновлення конституційної складової щодо захисту дітей від злочинних проявів. Відтак можу сказати, що маємо певні напрацювання, які стали можливими в результаті чіткої співпраці, в тому числі й з уповноваженим Президента, європейськими інституціями», — сказав поліційний чиновник. 
 
За статистикою, у середньому близько 25 дітей щодня в Україні залишають помешкання, не кажучи, куди йдуть; а 1511 дітей стали жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів (серед них — 73 убивства та 164 факти зґвалтувань або насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом).
 
Найчастіше об’єктом сексуального злочину стають діти 10-12-річного віку, i згодом їм дуже важко створювати стосунки з іншими людьми.
 
Така ситуація спонукає Нацполіцію говорити про створення чітких алгоритмів запобігання злочинам стосовно дітей: iдеться про впровадження чітких механізмів, які в подальшому зроблять неможливими факти насилля проти дітей.
 
Зокрема, слід виключити ситуації, коли людина буде трактувати зовнішній вигляд дитини як підставу чи відсутність обмеження щодо вчинення проти неї протиправних дій.
 
«Відтак «наріжним каменем» сьогодні є участь у цьому широкому процесі громадськості, привернення уваги до цього питання і прийняття відповідних рішень на рівні законодавства», — наголосив Костянтин Бушуєв, додавши, що його відомство в цьому напрямi реалізовує низку проектів за підтримки міжнародних донорів та вітчизняних громадських організацій.
 
У свою чергу представниця офісу Ради Європи в Україні Ірина Сваволя відзначила, що сексуальне насильство є реальністю для 47 країн-членів Ради Європи, і українське суспільство тут не є винятком: «Для подолання грубих порушень прав дитини потрібно об’єднувати зусилля міжнародних організацій, представників громадського сектору та держави».
 
Учасники заходу наголосили на необхідності прийняття парламентом законопроекту, який стосується захисту дітей від сексуального насильства та встановлення віку сексуальної згоди. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чимало трагедій стається також iз підлітками через нерозділене кохання чи старе як світ непорозуміння між батьками та дітьми.
 
Одному з таких жахливих випадків, який трапився у столиці, в Деснянському районі, минулого тижня, й передувала сварка між матір’ю й дівчинкою-підлітком. А причина чвари, здавалося, — дріб’язкова й не варта уваги: мати забрала у 14-річної доньки планшет і пішла на вулицю гуляти з собакою.
 
Обурена діями матері та не маючи змоги зайти в соціальні мережі, дівчина викинулася з п’ятого поверху — внаслідок падіння отримала травми, несумісні з життям.
 
На місце події одразу прибула слідчо-оперативна група поліції. І хоча нині розслідування трагедії триває, але життя вже не повернеш.
 
Хоча зрозуміло, що непорозуміння між батьками і дітьми значно складніші, ніж одна заборона взяти якусь річ.