Європарламент ухвалив критичну резолюцію щодо демократії у Польщі

17.11.2017
Європарламент ухвалив критичну резолюцію щодо демократії у Польщі

Європейський парламент у середу ухвалив критичну резолюцію про демократію в Польщі.
 
За неї проголосувало 438 євродепутатів, 152 було проти, а 71 – утримався.
 
Резолюцію підтримала навіть частина депутатів від опозиційної польської партії «Громадянська платформа».
 
Документ дає змогу Європарламентові розпочати процедуру приведення в дію 7-ї статті Договору про утворення Європейського Союзу.
 
Йдеться про підготовку подання до країн-членів ЄС про серйозну загрозу для верховенства права в цій країні, повідомляє сайт Польського радіо.
 
Євродепутати написали в резолюції, що ситуація в Польщі створює ризик порушення євросоюзних принципів, та доручили парламентській комісії підготувати рапорт, який має стати підґрунтям для запуску 7-ї статті.
 
Як сказав євродепутат від Польщі Януш Левандовський: «Європа втратила терпіння щодо нашого уряду».
 
У резолюції міститься також заклик призупинити вирубування Біловезької пущі. Документ гостро розкритикували євродепутати від правлячої партії «Право і справедливість», зокрема Томаш Поремба: «Чого ця резолюція стосується? Вона повна різного роду брехні, перебріхування, неправди, півправди, маніпуляції».
 
Євродепутати «ПіС» заявили, що називання «Маршу незалежності» 11 листопада в Варшаві фашистським і ксенофобським є неправильним і скандальним.
 
Також неправдивими вони назвали твердження про те, що за лідерами опозиції стежить поліція, а незалежність суду — під загрозою. Також вони розкритикували Європейський парламент за підтримку абортів.
 
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що «шокований» дискусією в Європейському парламенті про серйозну загрозу для верховенства права у Польщі.
 
Очільник польського закордонного відомства повідомив журналістам, що не розуміє, на якій підставі відбувалися дебати про реформу судочинства.
 
Він наголосив, що цих змін ще не було ухвалено польським парламентом. Міністр Ващиковський вважає, що мову сьогоднішньої дискусії можна назвати «мовою ненависті».
 
Також він заявив, що Польща послідовно підтримувала діалог із Брюсселем, та звинуватив єврочиновників у тому, що вони не хотіли з Варшавою розмовляти.
 
Шеф польського дипломатичного відомства анонсував, що в цю справу має втрутитися прем’єр Беата Шидло під час саміту ЄС в Ґетеборзі, що відбудеться найближчим часом.
 
Солідарність із Варшавою висловив лише Будапешт, оскільки Єврокомісія та Європарламент висловили подібні застереження стосовно верховенства права в Угорщині.
 
Віце-прем’єр Угорщини Жолт Шемйен назвав «ганьбою і скандалом» рішення Європарламенту розпочати процедуру застосування 7-ї статті проти Польщі та пообіцяв заветувати процедуру.